Івано-Франківськ

«Ігоря застрелив від люті терорист Моторола, бо українець не впав перед ним на коліна»: факт засвідчує виставка «Блокпост пам’яті» у Франківську

Виставка - це сотні експонатів про мужність українських захисників: Саур-Могила, Іловайськ, Дебальцеве.

20201014 160520 scaled

Виставка «Блокпост пам’яті, Івано-Франківськ» відкрилася сьогодні в Центрі патріотичного виховання учнівської молоді ім. С.Бандери в обласному центрі Прикарпаття, повідомляє ПІК. Вона прибула зі Львова та органічно вписалася у святкові заходи з нагоди Дня захисника України, Дня українського козацтва, 78-ї річниці створення УПА та Покрови Пресвятої Богородиці.

20201014 160241 scaled

Виставка мандрує Україною

«Виставка пересувна, тому її назва «Блок-пост пам’яті» щоразу через кому доповнюється назвою міста, в якому вона експонується. Тож у цьому випадку маємо «Блок-пост пам’яті, Івано-Франківськ», – сказав, презентуючи експозицію її ініціатор Павло Нетьосов (на фото).

Павло – один з учасників та керівників групи “ГРУЗ 200”, в яку входили люди, котрі забирали загиблих з поля бою. Тіла повертали батькам, а не ідентифіковані речі — формували у вигляді музейних експонатів.

20201014 160225 scaled

До Івано-Франківська доставили кілька тонн дорогоцінного вантажу: портрети героїв, їх особисті речі, описи біографій, і навіть прах справжнього захисника вітчизни. Все систематизовано і викладено в логічній послідовності.

Презентаційну екскурсію виставкою провів сам Павло Нетьосов.

«Якщо ви запитаєте, що важче, забирати річ загиблого захисника з поля бою, чи з рук його батьків, скажу відверто – з рук матері неймовірно важко», – сказав Павло екскурсантам.

І це одне його одкровення:

«Не всі, що гинуть на війні – герої. Але всі – справжні захисники Вітчизни». Саме про них – мертвих і живих розповідає виставка «Блок-пост пам’яті, Івано-Франківськ».

20201014 171616 scaled

Герої не вмирають

Виставка “Блокпост пам’яті”. Серед портретів нескорених героїв привернув увагу образ киянина Ігоря Броневицького (на фото), оборонця Донецького летовища. Ігор був наводчиком у 81-й окремій аеромобільній бригаді. В найважчий період боїв за аеропорт потрапив до рук ворога. Українця змушували впасти на коліна та вибачитись. Але воїн не зламався. Тоді терорист Моторола власноруч застрелив його двома вистрілами в голову. Та не скорилася і мама героя – як саме, теж розповідає виставка.

Подібних прикладів мужності багато. Про свого доброго товариша, Героя України Євгена Лоскута, який підірвався, щоб дати хлопцям можливість відступити, розповів франківський голова Руслан Марцінків.

20201014 170724 scaled

Центр патріотичного виховання запрошує

Експозиція складається з 24 патріотичних скриньок – на війні це були ящики для гранат. Їх забрали з гарячого сходу України й наповнили виховним змістом.

Організатори виставки та колектив Центру патріотичного виховання учнівської молоді ім. С.Бандери наполегливо запрошують школярів та молодь відвідати виставку і почерпнути для себе вартість героїзму та жертовність війни за волю України.

І дійсно, розповісти про виставку “Блокпост пам’яті” не можливо. Її треба пережити.

Читайте також:

В Івано-Франківську відбулися святкові заходи з нагоди Дня захисника України та свята Покрови (ФОТО)

Діти працівників Івано-Франківського перинатального центру привітали захисників України (ФОТО)

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено