Івано-Франківськ

У Франківську змінюється до невпізнання пам’ятка архітектури (ФОТОФАКТ)

В Івано-Франківську по вулиці Тарнавського, 21 продовжують рятувати пам’ятку архітектури.

Втім, візуально 116-річний житловий будинок настільки змінився, що це виглядає швидше на перебудову, аніж збереження архітектурно-історичної спадщини минулого. Що ж насправді відбувається?

MyCollages 6

Власне, той факт, що житловий будинок перебуває у аварійному стані, не викликає жодних сумнівів. Зокрема, фундамент власники пробували декілька років тому привезти до ладу, підвести бетонні подушки, але це не допомогло.

Більш того, в будинку провалилося перекриття цілої квартири, балки почали тиснути на стіни — будинок почав розколюватися. Наразі проводиться комплекс протиаварійних робіт, розбираються ділянки, котрі загрожують обвалом, демонтовується в тому числі дах.

«Не стоїть питання знесення чи повного розбирання пам’ятки. Розбирається тільки аварійна частина будинку – повністю обвалилось перекриття однієї з квартир і просідає боковий фасад будинку. Після чого співвласники приступлять до реставраційних робіт із відновленням втрачених частин будинку», – прокоментував ситуацію начальник відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак.

116795743 108500504294442 7816254006369324116 o

До слова, не так давно один з власників квартири у вищезгаданому будинку (Юрій Храпко) у одній з груп в мережі Facebook спробував прояснити ситуацію.

«Ми власники квартири №3 в будинку, що знаходиться за вище згаданою адресою, разом з співвласниками інших 2-х квартир, свідомі того, що наш будинок є пам’яткою архітектури. Але ніхто краще за нас не знає, в якому насправді стані знаходиться цей будинок, а стан його є аварійним. В одній з квартир, за рахунок розходження стін і протікання даху, впало перекриття, в іншій квартирі – провалюється перекриття підвального поверху, стіни розходяться і т.п.

Зараз проводяться протиаварійні роботи. Ще раз наголошуємо – ми свідомі того, що це пам’ятка архітектури. І ми зобов’язані, і будемо робити все, щоб максимально можливо зберегти її в тому архітектурному образі, в якому вона є», – йшлося у дописі.

Зрештою, власник запевник, що “всі декоративні елементи будуть відреставровані, а ті що не підлягають реставрації – відтворені”. Залишається на це сподіватися.

121615127 3873285036033460 2787355099566804746 o

У матеріалі використано світлини з відкритих джерел Марини Нагорняк, Андрія Назаренка та Ksenia Nichols. 

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено