Івано-Франківськ

В Івано-Франківському обласному перинатальному центрі відкрили нове відділення (ФОТО)

22 жовтня відкрили відділення другого етапу виходжування новонароджених.

На відкриті були присутні голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів, генеральний директор Івано-Франківського обласного перинатального центру Юрій Павлушинський, владики Йосафат та Володимир, ректор Івано-Франківського національного медичного університету Микола Рожко, докторка медичних наук Іванна Кошель, професор, академік та меценат Ілля Шутак, пише ПІК.

photo5226588223134871436

В новому відділенні є реанімаційні столики, інкубатори, лампи фототерапії, інфузомати. В кожну палату проведена киснева лінія. Ремонт ривав біля двох місяців. Офіційне відкриття відділення відбулося сьогодні, 22 жовтня, втім на повну потужність відділення почне працювати з понеділка, 26 жовтня.

Віталій Федорів зазначив, що потреба у розвитку обласного перинатального центру є дуже високою. Голова ОДА також додав, що на відкритті відділення присутні всі необхідні для будівництва нового перинатального центру люди.

На жаль, коронавірус сильно вплинув на реалізацію багатьох планів, які ми мали відносно перинатального центру. Втім ми не зупиняємося. Наразі чекаємо оновлену обласну раду, і тоді сядемо за стіл переговорів. Всі: науковці, лікарі, ректор, владики, влада всіх рівнів“, сказав Федорів.

IMGroddom 9098

Голова ОДА додав, що нове відділення відкрили за меценатські кошти. Втім для повноцінного будівництва сучасного перинатального центру необхідна підтримка Уряду.

Звичайно, без підтримки Уряду відкриття нового перинатального центру неможливе, оскільки мова йде про щонайменше 500 мільйонів гривень для реалізації цього будівництва. Але відкриття цього відділення дає необхідний поштовх у правильному напрямку“, зазначив Віталій Федорів.

Ректор Івано-Франківського національного медичного університету Микола Рожко та докторка медичних наук Іванна Кошель подарували обласному перинатальному центру аудіометр.

photo5226588223134871430

Ми сьогодні присутні на такому заході. Тут народжується життя. На жаль, не завжди життя народжується зі сміхом. Інколи у діток є вади. І ми тут для того, щоб це попередити, або, за можливості – усунути. Я хочу висловити повагу тим лікарям, які зараз в умовах карантину працюють. Завдяки їм народжуються діти, ми даємо їм життя“, наголосив Микола Рожко.

Микола Рожко також розповів, що в університеті почали величезну роботу над створенням надсучасної лабораторії гемостазу. Вона буде потрібна і для новонароджених, і для породіль.

Генеральний директор Івано-Франківського обласного перинатального центру розповів, що відділення зробили з “нуля”. Старе приміщення повністю переробили.

Те що ми зараз зробили – це вкрай важливо. Але це лише перший крок у створенні нового, сучасного закладу, який зможе конкурувати не лише з закладами Івано-Франківщини, а й з закладами всієї України“, наголосив Юрій Павлушинський.

photo5226588223134871415

Директор центру зазначив, що в 2019 році було 316 передчасних пологів.

Серед них дітей до 1 кілограма – 22, до півтора – 36. Це не говорячи про інші патології. Враховуючи це, якщо таким дітям вчасно надати професійну допомогу, вони матимуть шанс не просто вижити, а бути здоровими“, розповів Юрій Павлушинський.

В минулому році процент виходжування складав 45%. Вже після придбання певного обладнання, цей процент зріс до 58. В планах у перинатального центру закупити обладнання на понад два мільйони гривень. Для цього в центру є спонсорська допомога, зокрема від мецената Іллі Шутака.

З п’яти моїх дітей тут народилися троє. Тому для мене це було також важливим. Я профінансував ремонт і щодня приїжджав та контролював процес виконання робіт“, розповів Ілля Шутак.

photo5226588223134871432

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено