Івано-Франківськ

Всесвітній день рибальства: популярні місця для осінньо-зимової ловлі на Прикарпатті

Всесвітній день рибальства був заснований у 1998 році. Відзначається рибальськими громадами по всьому світу щорічно 21-го листопада.

Насамперед, World Fisheries Day покликаний допомогти у висвітленні життєво важливих питань екології та ресурсів не тільки для людини, а й для водних екосистем та життя, яке вони підтримують, розповідає ПІК.

Риба і різноманітні водні організми, своєю чергою, є важливою частиною дієти і харчування людей у всьому світі, джерелом білка і корисних мікроелементів. Особливо це стосується населення, яке проживає на узбережжі. Не можна не враховувати і суспільне хвилювання з приводу надмірної експлуатації цього виду ресурсів недобросовісними рибалками.

77376188 2728734860509852 2836617678993489920 o

Крім важливості води і водних ресурсів для виживання, водні масиви також служать і засобом магістральних шляхів пересування. Зрештою, традиційні місця проживання деяких видів риби швидко виснажуються і не встигають відновлюватися.

Якщо ми не будемо вирішувати ці питання колективно, криза буде поглиблюватися“, – кажуть рибалки.

Саме тому Всесвітній день рибальства допомагає привернути увагу суспільства до цих проблем, і сприяє руху в напрямку пошуку рішень у все більш взаємозалежних питаннях, з якими ми стикаємося. У довгостроковій перспективі це може сприяти більш практичному виробленню стійких засобів та методів підтримки запасів риби і водних ресурсів.

Як ситуація на Прикарпатті

З 1-го листопада 2020 року в Івано-Франківській області розпочинається осінньо-зимова заборона лову риби, добування водних біоресурсів на зимувальних ямах. Триватиме вона до закінчення зимового періоду 2020-2021 років.

713FF17C F1FB 4FBD 8EB2 5430887D2441

Відомо, що під час зимового періоду риба концентрується в так званих зимувальних ямах – місцях із значною глибиною, де природою створюються найсприятливіші умови для зимівлі: навіть в найлютіші морози температура води становить чотири градуси за цельсієм, що вберігає гідробіонтів від замерзання.

Для збереження водних біоресурсів у зимовий період, забезпечення охорони місць зимівлі риби Івано-Франківським рибоохоронним патрулем видано наказ від 22 жовтня 2020 року № 99 «Про встановлення заборони вилову водних біоресурсів на зимувальних ямах»:

1 16

2 15 3 5

Відтак, визначено перелік зимувальних ям на водних об’єктах області на осінньо-зимовий період 2020-2021 років. Переглянути інтерактивну карту, де забороняється рибальство на Прикарпатті, можна переглянути ТУТ.

4 5

Задля уникнення небезпеки погіршення умов зимівлі водних біоресурсів (в окремих випадках ще може навіть спричинити їх масову загибель) забороняється проведення поблизу зимувальних ям будь-яких гідротехнічних робіт як на дні водойм, так і у їх прибережних захисних смугах (в т.ч. добування піщано-гравійної суміші), а також миття транспортних засобів.

Івано-Франківський рибоохоронний патруль проводить контроль за дотриманням заборони рибальства на зимувальних ямах. Зокрема, створюються пункти спостереження за зимівлею риби, розроблено заходи щодо запобігання явищам задухи і загибелі водних біоресурсів.

Нагадуємо, лов риби в осінньо-зимовий період можна здійснювати на ділянках водойм, де дозволяється любительське рибальство та поза межами зимувальних ям. При встановленні стійкого крижаного покриву на воді рибалять зимовими вудками з блешнею вертикального блесніння з гачком не більше № 10, мормишкою, наживною і живцевою снастями із загальною кількістю гачків не більше п’яти на рибалку.

Які розміри штрафів

За добування риби, інших водних біоресурсів на зимувальних ямах передбачена адміністративна відповідальність за ч. 3 ст. 85 КУпАП (штраф до 170 грн). Якщо такий вилов здійснюватиметься забороненими знаряддями лову – покарання відбуватиметься за ч. 4 ст. 85 КУпАП (штраф до 680 грн).

Крім штрафу за незаконне рибальство нараховуватимуться збитки за кожну виловлену рибину незалежно від її розміру. Наприклад: судак – 510 грн, сом – 425 грн, щука – 340 грн, сазан (короп) – 306 грн, рибець та білизна – по 255 грн, лящ – 170 грн, лин – 119 грн, плітка, клепець – по 85 грн, краснопірка – 68 грн, підуст, плоскирка та бичок – по 34 грн, карась, головень, окунь, пічкур, верховодка, йорж – по 17 грн тощо.

Залежно від розмірів завданих збитків, характеру і знарядь вчинення правопорушення за незаконну риболовлю може бути і кримінальна відповідальність (ст. 249 Кримінального кодексу України – незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом). Відповідно до цієї статті передбачено накладення штрафу у розмірі від 1 700 до 6 800 грн або обмеження (позбавлення) волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

До слова, у період з 1 по 10 листопада 2020 року Івано-Франківським рибоохоронним патрулем зафіксовано 10 порушень законодавства у сфері охорони водних біоресурсів. Так, складено п’ять протоколів за ч. 3 ст. 85 КУпАП та оформлено п’ять актів виявлення та вилучення безгосподарського майна на сітки та інші заборонені знаряддя лову.

В Івано-Франківському рибоохоронному патрулі працює цілодобова телефонна «гаряча лінія»: (097) 392-72-80. Закликаємо громадян невідкладно повідомляти за цим номером достовірну інформацію про браконьєрство, продаж заборонених знарядь лову і незаконний збут водних біоресурсів для вжиття Івано-Франківським рибоохоронним патрулем заходів реагування“, – закликають рибоохоронці.

Які місця обирають нині рибалки? 

Найкращий вибір – канал Бурштинської ТЕС

Умови рибалки: 100 грн (якщо збирають) 
Коли можна рибалити: цілодобово
Види риб: товстолоб, сом канальний, карась срібний, лящ, окунь, плотва, сазан, судак

Порада експерта: “Канал являє собою пряму річку. Береги по обидва боки круті. На класичний фідер найкраще ловити з платформи чи крісла безпосередньо з води. По-перше ніхто не заважає, по-друге, захищений від вітру, що задуває з водосховища. З похолоданням риба з цілого водосховища заходить в канал, її там багато”.

Misha Nakonechnyj 19.11

На фото: Міша Наконечний 19.11.2020

Інші популярні місця для робиловлі на Івано-Франківщині:

Річка ДНІСТЕР

Локації : в нашій області найбільш популярні місця для риболовлі – біля Галичу від моста і до Єзуполя, а також в районі населених пуктів Новосілка, Нижнів, Долина, Делева, Побережжя, тощо.

УВАГА! ділянки, на яких заборонено вилов риби в осінньо-зимовий період можна переглянути ТУТ.

Умови рибалки: Безкоштовно
Види риб: рибець, сазан, підуства, голавль, жерех, сом, окунь, щука, марена, верхоплавка, карась, лящ.

На фото: Дмитро Дребут 15.11.2020

Річка БИСТРИЦЯ-НАДВІРНЯНСЬКА

Локація: неподалік села Вовчинець (Івано-Франківська МР), місце злиття Бистриці та Ворони.
Умови рибалки: безкоштовно
Особливості: улюблене місце рибалки франківських рибалок зі стажем. Ловлять майже круглорічно. Глибина – до 2,5 м.
Види риб: підуст, верхоплавка, бистрянка, голавля, рябець, окунь, морена.

БУРШТИНСЬКЕ “МОРЕ” 

Локація: технічна водойма Бурштинської ТЕС
Умови рибалки: безкоштовно
Види риб: щука, окунь, карп, карась, краснопірка, плотва.

Порада експрта: “Зі сторони Коростовичів ловлять окуня і плотву, а так, часто, з дамби між каналом, просто в море, а також – біля шлюзу”

Фото: Ігор Гаєвський (13.11.2020)

Село ХОМ’ЯКІВКА

Локація: село Хом’яківка (Тисменицький р-н)
Умови рибалки: платно (50 грн за добу, рибалка тільки в денний час)
Особливості: Рибне господарство Тисмениця, знаходиться біля села Хом’яківка. Великий комплекс ставків (40 га).
Види риб: щука, окунь, короп, карась.

МІСЬКЕ ОЗЕРО (м. Івано-Франківськ)

Локація: міське озеро в Івано-Франківську (вул. Мазепи)
Умови рибалки: безкоштовно
Особливості: рибалити можна цілодобово
Види риб: карась, плотва, окунь, короп, йорж, щука.

На фото: Дмитро Дребут, 15.11.2020

Село БОРТНИКИ (Тлумацький р-н)

Локація: Тлумацький район
Умови рибалки: платно
Види риб: амур, товстолобик, карась, короп.

с. ВІЛЬШАНИЦЯ

Локація: ставок знаходиться біля села Вільшаниця (Тисменицький р-н)
Умови рибалки: платно
Особливості: глибина 2-4 метри
Види риб: карась, короп, плотва, окунь.

“НІМЕЦЬКЕ” ОЗЕРО (м.Івано-Франківськ)

Локація: на території міста Івано-Франківська, м-н Пасічна
Умови рибалки: безкоштовно
Види риб: щука, окунь, карп, карась, краснопірка, плотва, лини.

101608462 3098039860239253 5727429594630324224 n

ФОТО: Андрій Мельник (29.05.2020)

У матеріалі викорастині фото з групи “Рибалка у Івано-Франківській області” в мережі Facebook 

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено