Івано-Франківськ

Оцінка експерта: Чи мають заробітчани декларувати закордонні доходи

Зараз створені умови для подання річної податкової декларації в електронному вигляді або онлайн, зокрема, для осіб, які перебувають за кордоном.

novyj ekspert 3

Коли українець працює за кордоном, а на батьківщині його запитують, чи декларує він доходи в Україні, людина ввжає це маячнею. Однак, перш ніж робити власні висновки, варто вислухати фахову експертну оцінку.  Сьогодні її надає Державна податкова служба, пише ПІК.

Норми Податкового кодексу України регламентують, що фізична особа – резидент України, який отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, є платником податку на доходи фізичних осіб.

Насамперед з’ясуємо суть понять “резидент” і “не резидент”.

За нормами міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування «резидентом України» слід вважати особу,  яка перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

При цьому нормами Кодексу встановлено, що якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи,  фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

А нерезиденти – це фізичні особи, які не є резидентами України (п.п. «в» 14.1.122 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Отже, громадяни України – заробітчани, які перебувають протягом звітного року за межами України менше ніж 183 дні та отримують за межами України доходи, підпадають під визначення «резидента України» та відповідно до розділу IV Кодексу зобов’язані подати річну податкову декларацію.

При цьому відповідно до норм податкового законодавства податкову звітність платник податку має право подати як особисто або уповноваженою на це особою, так і в електронній формі з урахуванням вимог законодавства з питань документування управлінської діяльності (п. 49.3 ст. 49 Кодексу).

Державна податкова служба створила умови для подання річної податкової декларації в електронному вигляді або онлайн, зокрема, для осіб, які перебувають за межами території України.

Фізичні особи – платники податків, які на території України отримують доходи, зокрема від громадян України, які перебувають за її межами («заробітчан»), можуть розглядатися як особи, що зобов’язані задекларувати такі іноземні доходи, в залежності від ступеня споріднення особи, від якої отримано такі доходи.

Однак, отримання від членів сім’ї коштів з джерел за межам України можуть не підпадати під визначення іноземного доходів (в залежності від обстави справи), оскільки відповідно до Сімейного кодексу України об’єктом права спільної сумісної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя (ст. 61 Сімейного кодексу України), дружина та чоловік повинні матеріально підтримувати один одного (ст. 75 Сімейного кодексу України), а дитина, повнолітні дочка, син зобов’язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу (ст. 172 Сімейного кодексу України).

Водночас при отриманні іноземних доходів від осіб, що не є членами сім’ї в межах Сімейного кодексу України, платник податку зобов’язаний декларувати отримані іноземні доходи на загальних підставах, – роз’яснили фахівці ДПС.

Читайте також:

Оцінка експерта: чому подорожчав цукор і як можна запобігти цьому

«Нова українська школа»: СБУ викрила масштабну схему розкрадання бюджетних грошей (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено