Івано-Франківськ

Гості серед іншої культури. Священник з Прикарпаття опікується українською громадою на острові Сардинія (ФОТО)

До отця Ярослава приходять не тільки за духовною поживою, а й просять інших порад.

FB_IMG_1608580041324.jpg

Священник з Прикарпаття прийняв целібат та більше року є духовним наставником для української громади на італійському острові Сардинія.

Отець Ярослав Морикот розповів для читачів ПІК:

  • чому вирішив бути неодруженим священником
  • про зустріч з Папою Римським
  • та про особливість служби для українців в Італії.

FB IMG 1608580139017 scaled

Спосіб послужити людям

Ярослав родом з села Надорожна Тлумацького району. Молитва, церква та розмови про духовне завжди були присутніми у його житті, адже виховувався у сім’ї священника.

Після закінчення ліцею для обдарованих дітей поступив в Івано-Франківську духовну семінарію, пізніше навчався в Українській папській колегії святого Йосафата у Римі. Також цьогоріч здійснилося ще одне бажання прикарпатця – він здобув фах вчителя історії у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Дипломну роботу, до речі, захистив онлайн.

Отець Ярослав прийняв целібат. Рішення сина повністю присвятити себе служінню Богу батьки сприйняли з розумінням.

“Я завжди знав, ким буду. Тато був для мене прикладом. Та я вирішив бути неодруженим священником. Так легше бути там, куди скерує Бог, як і сталося у моєму житті. Для мене це спосіб послужити людям, своїм ближнім”, – поділився духівник.

Особиста історична подія

FB IMG 1608580423188

Під час святкування 85-річчя Колегії святого Йосафата з Ярославом Морикотом трапилася подія, про яку мріє багато християн. З ним та іншими студентами зустрівся Папа Римський Франциск.

“Для кожного християнина, у тому числі для мене, зустріч із Папою – історичний і важливий момент. Я вдячний Богу за можливість зустрітися з наступником Апостола Петра, слухати його науку та потиснути його руку”, – прокоментував прикарпатець.

Там, де бракує українського

FB IMG 1608580081999

Минулого року 22 грудня була п’ята річниця ієрейських свячень отця Ярослава. За цей час він служив у храмах рідної Тлумаччини, на Буковині та вже більше року опікується українською громадою у місті Сассарі на італійському острові Сардинія.

Далеко від дому опинився на прохання знайомого місцевого священника для українців. Отець Ярослав мав полетіти на острів один раз на Різдво й послужити тільки два тижні. Та згодом його попросили залишитися, що він й зробив. До слова, острів знаходитися у Середземному морі й дістатися туди можна літаком чи кораблем.

“Я цього не планував. Та що неможливе у нас, можливе у Бога. Після навчання у Римі мову я знав. Важко тільки ментально, бо в місцевої громади інші бажання та потреби. Відчувається, що ми гості серед іншої культури, інших людей. Бракує нашого, українського”, – розповів отець Ярослав.

FB IMG 1608580384934

Якщо в Україні парафія була стабільною, всі люди зналися, то тут більшість громади – це старші жінки, які багато працюють, люди, які відірвані від своїх сімей. До священника приходять не тільки за духовною поживою, а просять інших порад. Наприклад, хочуть знайти розраду, якщо не можуть поїхати додому на похорон рідної людини. Також бесідують на тему самопочуття під час карантину.

FB IMG 1608580101417 scaled

Священник 24 години на добу

У духівника щодня щільний графік. День починається та завершується молитвою. Священник отримав дозвіл служити у двох обрядах: двічі на тиждень він служить для українців греко-католиків і щодня для італійців римо-католиків. Активно долучається до соціальних проєктів Української церкви в Італії. Один з них – благодійна акція “Різдвяна свічка”. У її рамках збирають кошти онкохворим дітям з України, які живуть або приїздять на лікування в Італію.

Також отець Ярослав є віцепарохом місцевого Кафедрального собору. Серед його обов’язків – праця з вірянами, допомога у керуванні церковними ініціативами. Нещодавно священник долучився до Екзархального собору на тему “Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ”. Під час онлайн-зустрічі готувалися до Патріаршого собору, який відбудеться влітку у Львові.

FB IMG 1608580184006 scaled

На дозвіллі священник читає духовні та історичні книги. Під час прогулянок на велосипеді вивчає італійське місто, де чимало архітектурних та культурних пам’яток. Та увесь цей час він відкритий до спілкування з вірянами.

“Кажу громаді, що я священник 24 години на добу, тому вони можуть мені телефонувати, коли є потреба. Під час пандемії більше спілкуємося у соцмережі, маємо свою сторінку. Карантин нас згуртував онлайн”, – зауважив духівник.

Зараз його мета – залучити до церкви молодь, яка приїздить на заробітки в Італію.

За домом отець Ярослав сумує. Чи не щодня телефонує до рідних в Україну. Під час відпустки вдома відвідує відпустові місця та править службу з батьком – так відпочиває.

“На острові ментально важче, особливо на свята. У цей час вдома всі з’їжджаються. Та ми це компенсуємо, робимо Україну в церкві”, – сказав священник.

Марія Гурецька.

Читайте також:

Щоб виконувати місію. Франківський священник став блогером під час лікування від коронавірусу

Оцінка експерта: Що таке щастя і де його шукати

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено