Івано-Франківськ

Куди піти на Прикарпатті: у мальовничій Городенці (ФОТО)

Городенка знаходиться всього за 70 кілометрів від Івано-Франківська. 

Куди піти на Прикарпатті: у мальовничій Городенці (ФОТО)

Куди піти на Прикарпатті: вкотре знайомимося із містами та містечками рідного Прикарпаття, які заслуговують, щоб про них не тільки знали і чули, але й хотіли побувати. Сьогодні ПІК мандрує до чудового містечка, про дивовижність якого більшість можливо і не здогадується – Городенки.

Куди піти на Прикарпатті: у мальовничій Городенці (ФОТО)

Місто розташоване у східній частині Івано-Франківської області, у степовій зоні правобережжя Дністра.  Перша письмова згадка про місто Городенка датується 1195 року. Існує три версії походження назви:

  • Пер­ша інтерпретація — ніби назва “пішла” від великої кількості городів, які оточували звідусіль місцевість.
  • Друга — поход­ження назви від слова “город” (місто).
  • Третя — від слова “городити”. Мовляв, під час нападу татар, які вдерлися величезною ордою з боку Молдавського господарства, мешканці містечка з допомогою козаків збройним опором зупинили їх і загородили дорогу на захід.

В Городенці проживає 9070 жителів.

Городенка – місто з великим багажем історії, досвіду та справжнього прикарпатського колориту. Що подивитися у такому на перший погляд, зовсім непримітному місті, але це тільки на перший погляд… Яка вона справжня Городенка?

Міні-Городенка

Триповерхова і чималенька споруда-макет з ровом навколо (навіть з містком через рів!) зображає чи то городенківську ратушу, чи то давно вже не існуючий замок у Городенці. Споруда розташована біля автобусної зупинки у сквері напроти костелу.

Куди піти на Прикарпатті: міні-Городенка

Костел непорочного Зачаття Діви Марії (вулиця Володимира Великого,1)

Католицька святиня була побудована у 1743 році в бароковому стилі і зараз є пам’яткою архітектури національного значення. Мистецтвознавці називають його архітектурним шедевром Прикарпаття та зараховують до найвизначніших споруд стилю пізнього бароко в Центральній Європі. У дворі храму височить постать Діви Марії, виготовлена ​​великим українським скульптором Іоганном Пензелем. Тож тут просто не можна не побувати…

Куди піти на Прикарпатті: Костел непорочного Зачаття Діви Марії у Городенці

Музей історії та етнографії Покуття

Музей відкрився не так давно, у 2014 році, тому поповнення експозицій продовжується. Тут зберігаються копії цікавих історичних документів, предмети побуту, народний одяг, книги, що пов’язані з історією та етнографією Городенки. Щоб краще пізнати це місто – варто відвідати музей.

Куди піти на Прикарпатті: музей історії та етнографії Покуття у Городенці

 Городенківська синагога

Велика за розмірами, висока, арочні вікна знаходяться на значній висоті від землі. Бокові стіни прикрашені псевдо арками – поблизу місцевого ринку, захованого від центральної вулиці п’ятиповерхівками, все ще стоїть колишня cинагога, побудована у 1743 році.  В Городенці у ХІХ століття синагог було кілька,  але збереглася ця головна – Велика.

Куди на Прикарпатті: синагога у Городенці

Миколаївська церква 

Мурована церква була зведена на місці старої деревяної церкви (шкода що не збережена) у 1793 році. Конструкція церкви дуже красива і досить незвичайна, складається з кількох приміщень, розділених між собою і з окремим входом до кожної. Будучи в Городенці, варто виділити час, щоб відвідати цю культову та старовинну споруду.

Куди піти на Прикарпатті: Миколаївська церква

У місті також є церква Успіння Пресвятої Богородиці. Її це називають церквою на місці гріха. А все через те, що згідно з переказами, Потоцький наказав звести сакральну споруду на місці, де вбив дівчину Бондарівну.

Куди піти на Прикарпатті: церква у Городенці

Вірменський костел 

Найстаріша будівля міста. Його збудували ще в далекому 1706 році. Сьогодні це – занедбана будівля, яка з кожним роком руйнується все більше і більше.

Куди піти на Прикарпатті: вірменський костел

Городенку  не просто так називають “містом на трьох мостах”, адже один з найстаріших віадуків України буквально ховається у кущах. Йдеться про триарковий міст над струмком Ямгорів. Відомо лише те, що споруду звели за правління Потоцького. А це – орієнтовно 1745-69 роки.

Куди піти на Прикарпатті: арковий міст у Городенці

Прогулятися та помилуватися зеленими насадженнями можна у міському парку.

Куди піти на Прикарпатті: міський парк у Городенці

Не можна і забути відомий цукровий завод у Городенці, який розташований поблизу залізничного вокзалу.

Куди піти на Прикарпатті: цукровий завод у Городенці

Ледь не весь колорит історичного Покуття можна віднайти у Городенці, яка є його невід’ємною частинкою. Місцеві мешканці точно знають усі “родзинки” свого улюбленого міста.

Немає опису.

Немає опису.

Немає опису.

Немає опису.

Немає опису.

 

  • Городенка має своє цікавинки. Відвідайте це чудове містечко і переконаєтеся!

Читайте також у ПІК:

Куди піти на Прикарпатті: в столиці Покутського краю – писанковій Коломиї (ФОТО) 

Куди піти на Прикарпатті: Косів – перлина Гуцульського краю (ФОТО) 

Куди піти на Прикарпатті: в “столиці енергетиків” Західної України – Бурштині (ФОТО)

Куди піти на Прикарпатті: Галич – історична столиця Західної України (ФОТО) 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

 

 

 

 

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено