Івано-Франківськ

Пенсії, тарифи, ціни: що змінилося в Україні з 1 березня

Із приходом першого місяця весни на українців чекає чимало змін, що матимуть вплив на їхні гаманці.

1128508576

Пенсії. З 1 березня 2021 року відбудеться автоматична індексація пенсій. Таким чином виплати збільшаться на 11%. В Уряді обіцяють, що мінімальна сума підвищення складе 100 гривень, а в середньому пенсії зростуть на 308 гривень. Але перерахунок стосуватиметься не всіх. Яким саме категоріям пенсіонерів проіндексують допомогу – читайте за посиланням, повідомляє ПІК із посиланням на Finance.ua.

До речі, наступне перерахування пенсій очікується у квітні 2021 року. Тоді ж підвищиться пенсійний вік для жінок, що цьогоріч виходитимуть на заслужений відпочинок – з 59,5 до 60 років.

Ціни на газ. Оскільки Кабмін ще в січні вирішив обмежити ціни на газ для населення, істотної зміни тарифів не очікується. Протягом лютого-березня 2021 року ціна встановлена на рівні 6,99 гривні за кубометр. При цьому деякі постачальники газу встановили більш низький тариф. Зокрема, «Нафтогаз» продає газ населенню за ціною 6,86 гривні за кубометр у січні-березні. Процедура зміни постачальника газу максимально спрощена, і сотні тисяч побутових споживачів вже зробили це.

Тарифи на тепло. До кінця опалювального сезону тарифи для населення на централізоване постачання теплової енергії та постачання гарячої води змінюватися не будуть. Для цього 9 лютого після переговорів між «Нафтогазом», органами державної влади та Асоціацією міст України був підписаний Меморандум про взаєморозуміння. До 30 вересня 2021 року «Нафтогаз» надає виробникам тепла відстрочку платежу на різницю між ринковою та граничною ціною газу, фактично закладеної в тариф. Після цього сторони повинні знайти джерела для компенсації цієї різниці.

Тарифи на електроенергію. До кінця березня будуть діяти тарифи, встановлені з січня 2021 року. З початку року скасовано пільговий тариф на перші 100 кВт на рівні 90 копійок за 1 кВт. Для населення діє єдиний тариф 1,68 грн/кВт. При цьому частини населення підвищення тарифу буде компенсовано. Це стосується півмільйона українців, у яких встановлено електроопалення. Компенсація у розмірі 1,4 млрд гривень буде надходити на рахунки постачальників електричної енергії.

Субсидії. Попри те, що в державному бюджеті видатки на субсидії знижені, цієї суми точно вистачить до кінця опалювального сезону. Як заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, витрати з державного бюджету на субсидії у січні 2021 року зросли на 1 млрд гривень. За місяць було виплачено 7,6 млрд гривень. Всього у держбюджеті на 2021 рік видатки на виплату житлових субсидій передбачені в сумі 36,6 млрд гривень, що на 1,5% менше, ніж в 2020 році.

Вартість залізничних квитків. В Україні з березня почнуть дорожчати квитки на залізничні перевезення. Щомісяця ціни зростатимуть на 2%. Міністр інфраструктури Владислав Криклій зазначав, що такий крок передбачений фінансовим планом «Укрзалізниці». Таким чином до кінця 2021 року вартість квитків зросте на 20%. Пояснюють підняття цін на квитки тим, що востаннє індексація проводилася два роки тому, через що тариф залишається збитковим.

Українці отримають “карантинну” допомогу. Саме до 1 березня органи Пенсійного фонду мають завершити виплату громадянам 8 тисяч гривень. Це та державна підтримка, що призначена для людей, які втратили доходи через введення жорстких карантинних обмежень у січні. Одноразову матеріальну допомогу у 8 тисяч могли отримати як підприємці, так і наймані працівники, а подавати заявки вони могли на порталі “Дія”. Загальний обсяг спрямованих коштів за цим напрямком, за даними Мінцифри, мав становити 10 млрд грн. До речі, за підрахунками прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, станом на кінець січня такі виплати вже отримали 1,2 млн українців.

Нова форма податкової накладної. З 1 березня набирає чинності наказ Міністерства фінансів України, згідно з яким при складанні податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК) необхідно враховувати деякі особливості. Зокрема, податкову накладну доповнили новим реквізитом «код», в якому зазначається ознака джерела податкового номера відповідно до реєстру, якому належить податковий номер особи, а саме:

1 – Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України (ЄДРПОУ);
2 – Державний реєстр фізичних осіб – платників податків (ДРФО);
3 – реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (для платників податків, які не включені до ЄДРПОУ);
4 – серія (за наявності) та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються вiд прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган i мають відмітку у паспорті).

Грузія відкриє кордони. Українці зможуть подорожувати ще до однієї країни – Грузії. Вона прийматиме українських туристів лише за наявності негативного ПЛР-тесту на коронавірус. Такий тест має бути зроблений за останні 72 години до прибуття до країни. Повторне тестування своїм коштом туристам доведеться пройти на третій день перебування в Грузії.

Читайте також

У березні пенсіонери Прикарпаття отримають підвищені пенсії, але за яких умов, – аргументує Роман Берчак

COVID-19: в Україні знову зміна “лідера”, Прикарпаття – на другому місці

В районах Прикарпаття порахували нові випадки COVID-19: де найбільше

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено