Івано-Франківськ

Дослідження якості води на Прикарпатті: в яких районах виявлено забруднення

Івано-Франківський обласний лабораторний центр дослідив якість води в централізованих та локальних водопроводах.

foto scaled

Зокрема, за показниками епідемічної безпеки 1862 зразка води, виявлено 203 зразка води, що не відповідали вимогам Державних санітарних правилах і нормах «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», що становить 10,9 %.

Бактеріальне забруднення питної води виявлено на комунальних централізованих водопроводах виробничих управлінь водопровідно-каналізаційних господарств м. Долина і смт. Богородчани, комунального підприємства «Водотеплосервіс» м. Калуш, на відомчому водопроводі філії ТзОВ «Уніплит» в с. Дзвиняч Богородчанського району, сільському водопроводі ТзОВ «Райсількомунгосп» в с. Боднарів Калуського району та на 168 локальних (об’єктових) водопроводах.

Підвищена жорсткість виявлена у воді централізованих водопроводів міст Бурштин і Рогатин, сіл Задністрянськ, Лани, Маріямпіль і Яблунів Галицького району, а підвищений вміст заліза – з комунального водопроводу  м. Калуш, з відомчого водопроводу ТзОВ «Уніплит» в с. Дзвиняч Богородчанського району – перевищення допустимого рівня амонію.

За радіологічними показниками не відповідаючих нормам зразків води не виявлено.

При дослідженні води на визначення залишкової кількості пестицидів не виявлено жодної позитивної знахідки.

5,07 % досліджених зразків води джерел нецентралізованого водопостачання не відповідало діючим вимогам за мікробіологічними показниками і 16,9 % – за санітарно-хімічними показниками.

В джерелах нецентралізованого водопостачання у 12,6 % досліджених зразків води виявлений високий вміст нітратів. Вище середнього показника по області перевищений вміст нітратів виявлений в Косівському, Рогатинському, Рожнятівському, Снятинському районах.

Шахтні колодязі в облаштуванні і експлуатації прості, але погано захищені від забруднення, яке може призвести до погіршення якості води.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено