Івано-Франківськ

Прикарпаття: огляд головних подій тижня (22.03 – 28.03) – ФОТО, ВІДЕО

Новини, які ви могли пропустити - читайте в тижневому огляді.

Прикарпаття: огляд головних подій тижня

ГОЛОВНЕ

Сьогодні, 28 березня, Україна перейшла на літній час, тому годинники перевели на одну годину вперед. Адже Рада провалила голосування за скасування літнього часу.

Українці в неділю таки переведуть годинники: Верховна Рада не скасувала літній час

Зміни не тільки у часі, а й карантинних обмеженнях. Зокрема з понеділка, незважаючи на “червону” зону, на Прикарпатті пом’якшать карантин. 
Зокрема, комісія вирішила поетапно скасовувати обмеження у сфері освіти: спочатку в закладах дошкільної освіти, згодом у закладах загальної середньої освіти для учнів 1-4 класів, з обов’язковим врахуванням дотримання протиепідемічних заходів.

Відтак, роботу дитсадків вирішили дозволили з 29 березня. Молодші школи навчатимуться з 5 квітня.

На Долинщині поступово послаблюють карантинні обмеження

Також важливим є те, що МОЗ змінив правила і все ж дозволив у парках і скверах у «червоних» регіонах ходити без масок.

Тим часом в Україну прибула китайська вакцина Sinovac.

ВИБОРИ

Сьогодні у Донецькій та Івано-Франківській областях розпочалися довибори в Раду.

Голосування розпочалося о 8 ранку і триватиме до 20:00. Результати мають бути встановлені не пізніш як на 15 день з дня голосування, тобто до 12 квітня включно.

Не обійшлося на виборах на Прикарпатті й без перетрафунків: дільниці відкрилися не вчасно,  люди голосували без паспорта.

А унікальним за всі роки виборів: на Прикарпатті четверо людей не змогли проголосувати. Адже не знайшли себе у списках.

Вперше за всі роки виборів: на Прикарпатті четверо людей не змогли проголосувати

До слова, напередодні журналісти ПІК завітали в Надвірну та дізналися чи знають місцеві мешканці кого обирають на цих виборах.

ВЛАДА

У неділю працюють не тільки виборчі дільниці, а й голова ОДА Андрій Бойчук, він, незважаючи на вихідні, зібрав пресконференцію.

Повідомлення про пресконференцію здивувало журналістів. Адже напередодні не виникало гострих питань як щодо децентралізації, так і не було нестандартних ситуацій щодо поширення коронавірусу на Прикарпатті. Зате поширювались інформаційні припущення, що голова ОДА Андрій Бойчук може покинути свій пост.

1111 1 scaled

Обговорили питання децентралізації, вакцинації. А також наголосили, що в ОДА очікують, що мерія Франківська покаже свій реальний внесок у карантинну допомогу бізнесу. Після наради не минуло й години, як міський голова вийшов в прямий ефір, де повідомив, що місто планує допомогти бізнесу.

Зокрема, на зустрічі присутній голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко. У своє виступі він висловив сподівання, що довибори на Прикарпатті відбудуться чесно і прозоро.

А от заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури, більш відомий як ресторатор, Микола Тищенко. висловив подяку губернатору Івано-Франківської області Андрію Бойчуку, зазначивши що той «сьогодні знаходиться на своєму місці».

257757 scaled

КРИМІНАЛ

Не обійшлося цього тижня й без криміналу.  Зокрема, на Прикарпатті “накрили” розкрадачів нафти, збитки складають 2 мільйони гривень.

Викрили на Франківщині й нелегальні “реабілітаційні центри”, де людей утримували проти їх волі, а також використовували їх примусову працю. У «пацієнтів» вилучали мобільні телефони, а за спроби самовільно залишити приміщення центрів для них були передбачені покарання…

Наразі з такого рабства звільнили понад 50 людей.

WhatsApp Image 2021 03 24 at 12.33.03 scaled

Викрили на Прикарпатті й гральні заклади, частина прибутку яких йшла на фінансування “ЛНР-ДНР”.  З початку березня в Україні закрили 30 таких закладів, а також 2 казино. 

FB IMG 1616610201355

Тим часом коломиянка у фейсбуці поширювала фейки про вакцинацію. За це її судитимуть.

До слова, знайшли чоловіка, що минулого тижня на вулиці побив дітей.  Одному з постраждалих чоловік зламав ніс та розсік переносицю. Ним виявився житель Опришівців.

 

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ВОДІЇВ

В Україні по-новому видаватимуть автомобільні номерні знаки. Кожний сервісний центр МВС видаватиме на транспортні засоби номерні знаки лише своєї області, незалежно від місця прописки власника.

З 22 березня в Україні патрульні з приладом TruCAM працюють ще на 60 нових ділянках. Нові ділянки з фіксаторами швидкості з’явилися й на Прикарпатті. Це траси Н-09 та Н-10.

radar trucam 5c98cf546f351

Стало відомо, які дороги відремонтують у Франківській ТГ в 2021 році. Також планують відремонтувати дороги і в селах ТГ.  Зокрема у Добровлянах, Вовчинцях, Узині та Колодіївці. Перелік вулиць – тут.

Позитивним є те, що з 1 квітня в Івано-Франківську на оновлені маршрути виїдуть нові перевізники. 

dGAAAgAOmuA 960 scaled

СОЦІУМ

Від 1 квітня в Україні збільшиться тариф за пологи – до 10 тисяч. Зараз ця сума становить понад 8 тисяч гривень. Реформа мала на меті скоротити неофіційні платежі в лікарнях і зробити пологи безоплатними для породіль.

В “хрущовках“ будуть міняти електропроводку: хто за це платитиме

Визначилися й з цінами на газ та світло.  Зокрема в Україні ціна на електроенергію. Вартість електрики залишиться на рівні 1 грн 68 коп. за кВт-год.

Що стосується електрики, повідомили, що проводку в старих будинках доведеться міняти.

Проблема в тому, що електромережі в таких будинках не розраховані на нинішню потужність. У них закладалася максимальна потужність 2-3 кВт. Тепер же, нова постанова НКРЕКУ зобов’язує оператора розподільних систем (ОРС) забезпечити побутовим споживачам потужність не менше 5 кВт

Визначився і ТОВ “Івано-Франківськгаззбут” з ціною на газ на квітень. Вона складатиме  – 6,99 за кубометр.

1465318136 7848 scaled

Тим часом військовослужбовцям збільшили розмір грошової допомоги. Детальніше – тут. 

“Безхазяйний” пай. До 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець повинен оформити право власності на земельну ділянку.Детальніше – тут.

Українців можуть позбавити пенсії, якщо вони протягом року або більше не знімають її зі своєї картки.

Стало відомо, чи у багатьох українців пенсія виросла на 1000 грн. після індексації

ПОЗИТИВНІ НОВИНИ

Весна цього року непередбачувана. А днями відзначали Всесвітній день метеоролога. Журналісти ПІК дізналися чи довіряють франківці прогнозу погоди?

22 березня в  Івано-Франківську презентували творчі роботи “сонячних” дітей.

А франківського письменника нагородили медаллю Олександра Довженка.

alt

А у мережі показали 30 пам’ятників Івано-Франківська. 

FB IMG 1616331731606 scaled

Режисер Назар Панів до Міжнародного дня театру розповів журналістці ПІК про нещодавно анонсовану виставу на основі творів Франца Кафки: про що вона та якими будуть персонажі. Поділився Панів і своєю історією та тим як потрапив на операцію та “напросився” у Франківський драмтеатр.

photoeditorsdk export 26

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено