Івано-Франківськ

Оцінка експерта: чому Україна більше не поїде до Мінська на переговори по Донбасу

Припускають, що перемовини після карантину можуть перенести із Білорусі до Польщі.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 1 scaled

Оцінка експерта цього разу стосується найболючішої для України теми – війни. Віце-прем’єр Олексій Резніков заявив, що українська делегація у Трьохсторонній контактній групі (ТКГ)  щодо врегулювання на сході після закінчення карантину не повернеться до Мінську через ворожу риторику білоруської влади. Чому?

Цікавою видається експертна оцінка Віталія Портникова – оглядача радіо «Свобода» та автора аналітичних статей з питань ситуації на сході. Пропонуємо читачам ПІК.

5eda4032579b4 111

” У цьому є очевидна логіка. Коли у 2014 році вибирали майданчик для переговорів, необхідною була країна, до якої могли б без проблем приїжджати представники ворогуючих сторін.

Білорусь, незважаючи на обмеженість свого суверенітету і союзницькі відносини з Росією, підходила (для переговорів -ред) завдяки хорошим відносинам з Україною.

Хоча і у тій ситуації у мене, наприклад, немає сумнівів, що за українськими делегатами велося постійне спостереження, їх розмови записувалися, контакти відстежувалися. І для цього навіть не потрібно було агентів білоруського КДБ. Російські спецслужби відчувають себе в Білорусі як удома.

Однак тоді білоруський президент Олександр Лукашенко не переставав говорити про дружні стосунки з Україною. А тепер перестав. І ми розуміємо чому – після масових протестів білорусів проти фальсифікації підсумків президентських виборів і авторитаризму тупої влади єдиною опорою білоруського режиму – крім власних силовиків – залишився Кремль.

З правителя, що паразитує на російській економіці, Лукашенко перетворився на васала Кремля. Ну і окрім того посилилася його власна ненависть до України – країни, у якій був Майдан і громадянам якої вдалося відправити свого Лукашенка до Ростова. А білоруському диктатору не хочеться до Ростова, йому потрібно і далі грабувати Білорусь. І якщо за це потрібно лягти під Путіна – проблем немає. Ляже, куди скажуть.

Саме тому для нас тепер їздити до Мінська – це означає втратити почуття власної гідності”, – наголосив Портніков.

Намомість, очільник української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук припускає, що перемовини після карантину можуть перенести із Білорусі до Польщі. Про це він заявив в ефірі одного з українських телеканалів, пише «Інтерфакс-Україна».

«Якщо взяти колишні соціалістичні країни, то я б назвав Польщу. Тут не буде питань. Ми з Польщею не завжди були друзями, але були і часи дружби нашої … Якщо взяти країни несоціалістичного блоку, то таких країн дуже багато. Це повинна бути нейтральна демократична країна», – заявив Кравчук.

При цьому, на його думку, Росія не погодиться переносити переговорний процес до Польщі.

“Думаю, Росія буде проти, їй потрібно, щоб на переговорах були представники ОРДЛО, а їх вивозити за межі нашої території буде непросто. Але іншого шляху немає, ми ніколи не погодимося на Мінськ. Якщо Мінськ – я наступного дня заяву напишу про звільнення з посади”, – резюмував глава делегації.

Читайте також:

Репресії, що не зламали віру франківчан: 70 років операції «Північ»

Чи підуть до суду соціологи, які малювали перемогу двом кандидатам у Раду на Прикарпатті

Ваш гороскоп на тиждень 5 – 11 квітня

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено