Івано-Франківськ

Франківська облрада пропонує передати шкільні автобуси у комунальну власність територіальних громад

Сьогодні, 23 квітня відбулося засідання шостої сесії Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання.

Немає опису.

Зокрема, під час зсідання прикарпатські депутати розглянули питання щодо передачі шкільних автобусів у комунальну власність територіальних громад, повідомляє журналіст ПІК.

Народні обранці з Прикарпаття стурбовані ситуацією, що склалася з організацією регулярного безоплатного підвезення учнів закладів загальної середньої освіти до місць навчання і додому, що є складовою частиною забезпечення реалізації прав громадян на здобуття загальної середньої освіти.

Як відомо, відповідно до статті 14 Закону України “Про освіту”, статті 21 Закону України “Про повну загальну середню освіту”, статті 32 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та постанови Кабінету Міністрів України від 09.06.2011 року № 614 передбачено забезпечення регулярного безоплатного підвезення учнів та педагогічних працівників у сільській місцевості.
З 1 січня 2021 року набув чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, згідно з яким підвезенням до навчального закладу забезпечуються учні, які проживають від закладу загальної середньої освіти на відстані понад 2 км.

Підвезення організовується з попередньо визначеними зупинками, а відстань від місця проживання учнів до місця збору на зупинці не повинна перевищувати 500 м.

«Зважаючи на важливість підвезення учнів та педагогічних працівників, які проживають у сільській місцевості за межею пішохідної доступності, до місця навчання (роботи) і додому, в рамках реалізації державної програми “Шкільний автобус” за закладами освіти закріпили шкільні автобуси», – зазначив під час засідання голова постійна комісія обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства Іван Депутович.

Втім, у результаті змін, що відбулися внаслідок формування нової системи адміністративно – територіального устрою та процесу децентралізації, з початку 2021 року залишається невирішеним питання передачі шкільних автобусів територіальним громадам.

Балансоутримувачами шкільних автобусів були органи управління освітою районних державних адміністрацій, які припинили діяльність у зв’язку із передачею їхніх функцій територіальним громадам.

«Сільським, селищним радам територіальних громад передали повноваження засновників закладів загальної середньої освіти, а також безоплатно передали у власність закріплене за ними майно (основні засоби, фонди та матеріальні цінності). Однак шкільні автобуси залишились у власності держави і на сьогодні відсутній механізм їх передачі на баланси новоутворених територіальних громад», – додав Іван Депутович.

Відтак, Івано-Франківська обласна звернулася до Кабінету Міністрів України з такими вимогами:

• Прийняти окреме рішення щодо забезпечення невідкладної передачі спеціалізованого шкільного автотранспорту (шкільних автобусів) органам місцевого самоврядування з метою їх закріплення за закладами загальної середньої освіти та невідкладного відновлення підвезення здобувачів освіти до місць навчання.

• Внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2007 р. № 795 “Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання” в частині звільнення від оплати за перереєстрацію транспортних засобів (шкільних автобусів), що передаються територіальним громадам від районних державних адміністрацій.

За відповідне звернення проголосував 71 депутат облради.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено