Івано-Франківськ

Протест в Болехові: батьки та учні двох шкіл вимагають не скорочувати класи

Батьки та учні двох шкіл Болехівської громади вимагають у міської ради не скорочувати кількість класів.

Протест в Болехові на Прикарпатті: батьки та учні двох шкіл вимагають не скорочувати класи

Місцеве управління освіти планує перевести Гузіївську та Поляницьку школи на дев’ятирічне навчання, пише ПІК з посиланням на Суспільне Карпати.

22-го квітня близько тридцяти батьків та учнів разом із кількома педагогами прийшли до приміщення Болехівської міської ради. В руках тримають плакати із написами: “Не чіпайте школу”, “Діти мають право на освіту”. Люди виступають проти зменшення кількості класів у Поляницькій та Гузіївській школах.

Дев’ятикласниця Марта Бойчук каже, що через реорганізацію школи змушена йти вчитися у коледж: “Нас позбавили права вибору. Я планувала вчитися до 11-го класу. Нам обіцяють, що нас будуть довозити до інших навчальних закладів, але ми цьому не віримо”.

Протест в Болехові на Прикарпатті: батьки та учні двох шкіл вимагають не скорочувати класи

Зараз у Гузіївській школі навчаються 150 учнів. Дітям пропонують із першого вересня переходити до Болехівської чи Міжрічанської школи, проте із довезенням є проблеми, каже мама учениці Мар’яна Бойчук. Додає, що Гузіївська школа за своїми успіхами не поступається іншим: “Усі болехівчани знають, яку позицію і успішність займає Гузіївська школа. Як захищала і представляла Болехівщину на міських, обласних (конкурсах і олімпіадах) і навіть за кордоном. Влада нас не чує”.

Минулого тижня у Поляницькій школі провели громадські слухання — там учні влаштували акцію незгоди. А вже сьогодні реорганізацію шкіл обговорюють у міській раді Болехова. Начальник управління освіти громади Богдан Мельник таке рішення пояснює освітньою реформою. Каже, що середня наповнюваність класів у цих школах не відповідає рівню “одинадцятирічки”: “Як результат, функціонування двох шкіл – Поляницької і Гузіївської – з низькою наповненістю класів є причиною неефективної мережі закладів освіти”.

Голова Болехівської громади Іван Яцинин каже, що на такий крок змушені йти і через нестачу грошей на зарплати вчителям.

“Це не моя забаганка, не Богдана Михайловича (Мельника — ред.). Але ми сідали, кликали бухгалтерів і вивчали питання. Пониження рівня може забезпечити зарплату вчителям”, — розповідає Іван Яцинин.

Протест в Болехові на Прикарпатті: батьки та учні двох шкіл вимагають не скорочувати класи

Із рішенням про реорганізацію не погодилися декілька депутатів, серед них – Анатолій Височанський: “Є в нас виконавчі органи – хай шукають нестандартне рішення. Нестандартних рішень є маса. Ніхто над цим не працював. Не хочете працювати – ідіть геть”.

Представники шкіл та депутати дискутували близько двох годин. Свої аргументи на користь збереження одинадцяти класів у школах наводить вчитель Гузіївського закладу Роман Павлишин: “Учні 10-го і 11-го класів Гузіїва і Поляницької школи негайно у наступний день після прийняття зміни рішення повинні переїхати, навчання продовжити у ліцеї, що суперечить і категорично заборонено законом про здобуття освіти”.

Протест в Болехові на Прикарпатті: батьки та учні двох шкіл вимагають не скорочувати класи

Мама учениць Поляницької школи Марія Стельмах каже, що при прийнятті такого рішення чиновники порушують таке важливе конституційне право дітей — право на освіту.

Чи переведуть Поляницьку та Гузіївську школи на дев’ятирічне навчання, депутати вирішуватимуть 23-го квітня на сесії міськради Болехівської територіальної громади.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено