Івано-Франківськ

СБУ заявляє про загрозу енергосистемі України через електростанцію ДТЕК Ахметова

Запорізька ТЕС, що входить до структури холдингу ДТЕК Ріната Ахметова, порушує законодавство в сфері виробництва електроенергії, що може дестабілізувати енергетичну

185753 Zaopizka TES 960x380 0 scaled

Про це йдеться в листі заступника голови Служби безпеки України Сергія Андрущенко до Кабінету Міністрів. Копуію документа ранком суботи, 24 квітян 2021 року, повідомляє ПІК із посиланням на Еспресо.TV.

Як зазначено в листі, за останні 12 років на Запорізькій ТЕС відбулося чотири аварійних відключення енергоблоків, через що на електростанції повністю або частково зупинялося виробництво електроенергії.

Останній випадок стався в лютому 2021 року через що жителі міст Енергодар і Дніпрорудне на Запоріжжі залишилися без електроенергії і постачання води на дві години.

За фактом події причини аварії почала вивчати спеціальна комісія, до якої увійшли представники ТЕС, Держенергонагляду та Укренерго. Як стверджується в документі, ця комісія за підсумками ревізії виявила на електростанції ряд порушень, які впливають на надійність її роботи.

Серед причин аварії в листі називаються “недоліки проектної схеми електричних з’єднань” з підстанцією Запоріжжяобленерго, застаріле і ненадійне обладнання на ТЕС і запуск на електростанції після капремонту енергоблоку №2 з порушенням правил технічної експлуатації.

За підсумками перевірки Запорізької ТЕС нібито рекомендували реконструювати ряд своїх об’єктів, але “фактично жоден з них не доведений до реального втілення”.

Ненадійна робота Запорізької ТЕС підсилює загрозу операційної безпеки Об’єднаної енергетичної системи України і порушує безпеку поставок електроенергії …“, – заявили в СБУ.

Зазначеним листом Андрущенко рекомендував Кабміну доручити Міністерству енергетики розробити програму з реконструкції та модернізації Запорізької ТЕС.

На думку заступника голови СБУ, це не дасть дестабілізувати стійкість енергосистеми країни і завдати шкоди об’єктам критичної інфраструктури.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено