Івано-Франківськ

ДТЕК Ахметова оштрафували на 275 мільйонів за “Острів Бурштинської ТЕС”

Антимонопольний комітет звинуватив ДТЕК  у зловживанні монопольним становищем, що призвело до зростання обсягів продажу енергії за більш високими цінами.

ДТЕК Ахметова оштрафували на 275, мільйонів гривень.

ДТЕК Ахметова оштрафували на 275, мільйонів гривень. Про це повідомляє Антимонопольний комітет України, пише ПІК.

“Острів Бурштинської ТЕС” – особлива зона в межах Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. Наразі ця територія об’єднана з європейськими енергосистемами, але від’єднана від іншої частини України. Близько 90% електроенергії на цьому “острові” виробляє ПАТ “ДТЕК Західенерго”.

“Комітет встановив, що АТ “ДТЕК Західенерго”, починаючи з 29 липня 2019 року, зменшувало в заявках на продаж електричної енергії у сегменті “ринок на добу наперед” (РДН) обсяги запропонованої електричної енергії в години мінімального навантаження”, – йдеться у повідомленні.

Це призвело до зростання обсягів продажів АТ “ДТЕК Західенерго” електричної енергії у сегменті “балансуючий ринок” за більш високими цінами.

Окрім цього, акціонерне товариство встановлювало в заявках на продаж електричної енергії на РДН завищені та економічно необґрунтовані ціни в години максимального навантаження.

Такі дії було неможливо вчинити без збереження значних часток АТ “ДТЕК Західенерго”. Цьому посприяла практика, до якої вдавалося ТОВ “Д.Трейдінг”, обмежуючи доступ імпортованої електричної енергії з території Словаччини в торгову зону “Острів Бурштинської ТЕС”.

Компанія впродовж липня – жовтня 2019 року викуповувала більшу частину пропускної спроможності, що призвело до зниження частки імпортованої електроенергії та, відповідно, збільшення частки АТ “ДТЕК Західенерго” на території “Острів Бурштинської ТЕС”.

Вигоду від цих дій отримало і саме ТОВ “Д.Трейдінг”, встановлюючи в двосторонніх договорах прив’язку цін на електричну енергію до цін, які сформувалися на РДН.

Рішенням Комітету за вказані порушення на АТ “ДТЕК Західенерго” накладено штрафи у розмірі понад 176 млн грн, а на ТОВ “Д.Трейдінг»” – більше 99,2 млн грн.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено