Івано-Франківськ

Ретро Франківськ: 128 років тому у місті народився майбутній мер Єрусалиму (ФОТО)

128 років тому, а саме - 7 травня 1893 рок, у Станіславові народився Даніель Остер — перший ізраїльський мер Єрусалиму.

095

Даніель Гутман народився у селі Княгинин на Галичині, яке нині є районом Івано-Франківська, або ж в Лисецькому передмісті.

Його батьки — Рахель Гутман та станіславівський різник Якуб Остер. У 1903, склавши іспити, почав навчання у Станіславівській гімназії, а з 1906 вчився у відділеній від неї 2-ій гімназії з польською мовою викладання, де у 1911 отримав атестат.

Під час Першої світової Даніель був призваний на службу та призначений на посаду представника австрійської армії у Дамаску, в штаб-квартирі верховного головнокомандуючого турецькими військами в Сирії та Ізраїлю.

У 1919 році Остер стає секретарем юридичного департаменту Сіоністської комісії в Єрусалимі. Через рік він одним із перших отримав сертифікат на здійснення адвокатської діяльності, був одним із семи офіційних адвокатів в Єрусалимі. Крім того – членом ради страхових компаній і різних промислових підприємств. Вважався одним з піонерів алмазної промисловості в Єрусалимі.

446px DanielAuster22

У 1934 році Даніель Остер обраний до муніципалітету Єрусалима, а з 1936 року – віце-мер міста. З серпня 1937 року Остер близько року виконує обов’язки мера Єрусалима. Таким чином він став першим єврейським мером міста, адже до того цю посаду обіймали лише араби. Відтак був призначений секретарем муніципалітету.

У 1939 році Даніель Остер – депутат Сіоністського конгресу у Женеві. Наступного року він майже рік знову виконує обов’язки мера Єрусалима.

350px Burgemeester Dani l Auster van Jeruzalem staand voor een wandkaart van zijn stad Bestanddeelnr 255 0416

Остер відомий насамперед тим, що у 1948 році поставив свій підпис під Декларацією незалежності Ізраїлю.

У 1950—1951 роках Остер став мером Західного Єрусалиму й активно займався відновленням міста після Війни за незалежність. А у 1949 році був одним із засновників Організації Об’єднаних Націй від Ізраїлю.

Був керівником численних організацій, таких як Асоціація Об’єднаних Націй в Ізраїлі, Рада Єврейського Національного Фонду та Рада керівників Єврейського університету. Був почесним консулом Таїланду в Ізраїлі.

Даніель Остер помер в 15 січня 1963 року. Далекий родич письменника Пола Остера.

707px Daniel Auster original

Нагороди і вшанування: 

  • Остер нагороджений орденом Британської імперії;
  • На його честь в Єрусалимі названі Сад Даніеля і площа Остер.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено