Івано-Франківськ

Як у Косові Володимир Хлопков прививає любов до шахів й шашок (ФОТО)

Тренер вважає, що досі немає книги, де б описали всі переваги інтелектуальних ігор.

FB IMG 1620422779790

У Косові Володимир Хлопков безкоштовно навчає гри у шахи та шашки й згуртовує навколо себе юних прикарпатців.

Чому варто опанувати інтелектуальні ігри та хто відвідує заняття тренер – розповів для читачів ПІКу.

FB IMG 1620422615581

Розвинули терпець

Перші шахи Володимиру Хлопкову подарували у 4 роки. Тоді йому не пояснили правил гри, та він придумав свої – збивав їх гумкою для одягу. Згодом все ж навчився грати і в шахи, і в шашки.

“Мене дід вчив робити щось руками, то мені бракувало терпцю, а шахи в мені це розвинули. Вчив тато, який мав третій розряд з шахів. Щодня грали по 10 партій: спершу він у мене всі вигравав, а потім я у нього, коли навчився”, – пригадує шахіст.

Після армії Володимир Ілліч навчався у Львові на математичному факультеті. Шахи й шашки не залишав, був капітаном команди від закладу. Працював на різних посадах в освіті. Повернувся у Косів, щоб бути біля стареньких батьків.

У рідному місті був тренером з шахів у спортивній школі, потім навчав цього у Центрі дитячої творчості. Зараз чоловік на пенсії та безкоштовно навчає всіх охочих у своєму Клубі інтелектуальних ігор. До слова, крім шахів та шашок тут грають китайську стратегічну настільну гру Го.

“Це різні ігри й мозок під час них інакше працює. Шахи – це про логічні зв’язки, а шашки розвивають уяву. У другому випадку один невдалий хід може стати катастрофою, у першому це не так страшно. Ці ігри доповнюють одна одну”, – поділився Володимир Ілліч.

Ігри, які гартують характер

FB IMG 1620422675711

Тренер вважає, що досі немає книги, де б описали всі переваги інтелектуальних ігор. Вони відволікають від побутових негараздів, розвивають уважність, креативність, вчать довго думати, бути відповідальним за свої рішення й навіть гідно програвати.

“Треба мати мужність, зібрати свою волю і продовжити грати після поразки. Було, що учень зажурився після програшу першої партії на змаганнях і треба було знайти слова, щоб “витягнути його з-під столу”. Тому й такі випробування гартують характер”, – каже тренер.

Завдання – навчити

На Косівщині клуб Володимира Хлопкова популярний. Його відвідують мешканці міста та сусідніх сіл. З листопада минулого року тренер нарахував майже 80 учнів. Це переважно школярі, але пробували опанувати ігри 4-річний хлопчик й 40-річна жінка. Заняття відбуваються у будні з 15 по 18 годину, у суботу з 11 по 13 по півтора години.

Приміщення шахісти ділять із салоном краси, а організувати навчання допомогла відома місцева волонтерка Юлія Таринська.

Кожен учасник клубу на занятті має шашки, шахи та задачник з різними шаховими комбінаціями. Допомагає освоїти тактику та стратегію гри тренер з кожним індивідуально.

“На заняття приймаю всіх, була навіть дитина з аутизмом. Звісно, комусь важко, але моє завдання – навчити. Наприклад, дитина довго не могла зрозуміти, як ходить “кінь” і ми дуже тішилися, коли все вийшло”, – додав тренер.

Виховує переможців

FB IMG 1620422692028

Володимир Хлопков підводить учнів до першого розряду з шахів та шашок і передає їх досвідченішим тренерам, у тому числі чемпіонці світу по шашках Ользі Балтажи.

Серед вихованців косівчанина є багато переможців: Слава Орест – чемпіон світу з шашок( бразильська версія) у своїй віковій категорії, Іван Олексюк – бронзовий призер Чемпіонату світу з шашок-64 серед юнаків, Діанка Васильчук чемпіонка України у командному заліку серед ЗОШ з шашок- 64 разом з Еріком Андрейчуком, Василем Шкрібляком, Сашком Сергієнко та Настею Гаврильчук.

Також юні шашкісти та шахісти беруть участь у місцевих та обласних турнірах, де отримують заохочувальні призи та мотивацію.

“Моя мета – виховати гросмейстера, а моє кредо – гармонійний розвиток дитини. Також хочу ще більше популяризувати косівських майстрів – вони роблять унікальні шахи, які розлітаються по всьому світу”, – підсумував тренер.

Марія Гурецька.

Фото зі сторінки Клубу інтелектуальних ігор у Фейсбуці.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,InstagramYoutube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено