Івано-Франківськ

Ретро Франківськ: 270 років тому помер власник Станиславова Юзеф Потоцький (ФОТО)

Ставши в 1691 р. володарем Станиславова, Юзеф Потоцький доклав чи не найбільше зусиль для розвитку міста.

1376758536 a985e15cfaf233310c97d850c1fd1314

Юзеф Потоцький витратив величезні кошти на розбудову фортеці Станиславова, спорудив муровану ратушу, завершив будову колегіального костелу.

737148 227431407393246 96811241 o

У 1932 році краєзнавець Юзеф Грабовський надрукував у «Кур’єрі станіславовському» розвідку «У підземеллях колегіати». Він згадує скромний саркофаг з пісковику, на якому були герби Рисінських, Фірлеїв, Потоцьких і Калиновських. Це гробівець дружини Андрія Потоцького – Анни з Рисінських. Точно невідомо, коли саме вона померла. Її підпис ще зустрічається на станиславівських привілеях кінця ХVII століття.

Біля батька, матері і брата знайшов вічний спочинок наступний власник Станиславова – великий гетьман коронний Юзеф Потоцький. Він помер у своїй резиденції в Залізцях (Тернопільська область) 19 травня 1751 року. Аби тіло не зіпсувалося, до Станиславова його везли у діжці з медом. 

Аби тіло не зіпсувалося, до Станиславова його везли у діжці з медом. На похорон магната з’їхалась величезна кількість гостей, було запрошено дві тисячі священників. Вино лилося рікою, діжки з ним подавали десятками, а загалом на церемонію витратили майже мільйон злотих.

J zefPotocki scaled

Є легенда, що під час похорону всі 120 гармат місцевого гарнізону безперервно салютували, і від цього отримав тріщини костел єзуїтів. Його пізніше довелось реставрувати сину та спадкоємцю покійного Йосипа – Станіславу Потоцькому.

Навколо катафалка встановили дерев’яні фігури чотирьох гетьманів з роду Потоцьких, а до торця домовини причепили портрет померлого у рельєфному обрамленні зі срібної бляхи. Цей портрет спочатку висів у костелі, а після війни вивезли до Польщі.

jozef10 A

Похорон Юзефа Потоцького, мабуть, можна вважати найбільш помпезним в історії міста. Станиславівський ключ успадкував його син Станіслав — на той час познанський воєвода.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено