Івано-Франківськ

Коломийській громаді повернуть пам’ятник Василю Стефанику

Скульптор з Львівщини хоче подарувати Коломийській громаді пам'ятник Василю Стефанику, який виготовив за власний кошт.

На зображенні може бути: 1 особа, пам’ятник, на відкритому повітрі та текст

Його вже підтримали Василь Герасим’юк, Василь Шкляр, Роман Горак, Ярослава Ткачук та багато інших митців.

Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив міський голова Коломиї Богдан Станіславський, пише ПІК.

Історія бере початок ще у 80-х роках минулого століття. Молодий скульптор Михайло Дмитрів захищає екзаменаційну роботу: проєкт пам’ятника Василю Стефанику, який він розробив на прохання сина письменника Кирила. Робота скульптора оцінена найвищими балами та рекомендована для реалізації.

Здається, все б мало бути добре і Покуття могло б отримати новий та гарний пам’ятник Стефанику. Але на заваді стає тоталітарна машина. Не дивно, що бажання Михайла Дмитріва – встановити пам’ятник в Коломиї чи Русові, не було втілено. Адже не міг син сотника УПА, студент, звинувачений в буржуазному націоналізмі вказувати, що робити. На цьому історія могла б закінчитися, та ні. Автор за свої кошти виготовив пам’ятник, а син Василя Стефаника, Семен, посприяв встановленню монументу в селі Ясенів Львівської області. Тоді видавалося, що це тимчасове рішення.

Та через 42 роки Михайло Дмитрів має змогу втілити свою мрію.

“Як знаєте, нещодавно ми освятили камінь, на місці якого хочемо встановити монумент Василю Стефанику. Почувши про це, митець прийняв рішення – подарувати пам’ятник (фактичним власником якого є Михайло Дмитрів) для Коломиї. Ми вітаємо таке рішення Михайла Дмитріва. Адже цей пам’ятник – не тільки данина шани славному уродженцю Покутського краю. Це символ боротьби за законне право нам творити свою культуру, – написав міський голова.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено