Івано-Франківськ

Донеччину накриває екологічна катастрофа: питна вода стає небезпечною для здоров’я

На Донбасі затоплені щонайменше 39 шахт.

Донеччину накриває екологічна катастрофа: питна вода є, але вона може бути небезпечною для вживання. Про це пише ПІК з посиланням на Obozrevatel.

Занедбані й не законсервовані шахти зруйнованого війною Донбасу заповнюються токсичними підземними водами. Ще в лютому в ОБСЄ відзначили, що особливу небезпеку для навколишнього середовища становлять шахти, які використовувалися для зберігання небезпечних відходів. Це “Олександр-Захід” у Горлівці, “Юний комунар” у місті Бунге, які затоплені більш ніж на 60%. Загалом затоплені 39 шахт. Більшість із них терористи не законсервували.

Про проблеми токсичності підземних вод днями повідомив навіть американський телеканал NBC News. Рідина, наповнена важкими металами та іншими токсичними речовинами, загрожує забрудненням не тільки питної води з річок та колодязів, а й ґрунтів, роблячи їх непридатними для сільського господарства. Окрім цього, метан – небезпечний газ із шахт – виштовхується на поверхню, що може призвести до землетрусів та вибухів. Експерти, яких опитав NBC News, запевнили, що Донбас опинився на межі екологічної катастрофи.

На Донбасі затоплені щонайменше 39 шахт

“Те, що відбувається з шахтами під час некерованого затоплення… Загалом регіон у катастрофічному становищі. Поки що йдеться про підземні води з місцевих джерел ґрунтового водопостачання. Це колодязі, джерела, глибокі свердловини. Якщо не вживатимуть ніяких заходів, ця територія стане нежиттєздатною, а вода – небезпечною для здоров’я”, запевнив експерт Євген Яковлєв.

Загалом це далеко не нова проблема для регіону і країни в цілому. Про неї вже більш ніж рік говорять на різних міжнародних майданчиках, зокрема й топові українські політики. Величезні ризики техногенної катастрофи, пов’язані навіть з радіаційним забрудненням, відмітили і в ОБСЄ. Але як бачимо, далі заяв чергова стурбованість міжнародного співтовариства не пішла. Навіть якби вони і зробили конкретні дії, вплинути на проросійських терористів із європейських столиць неможливо. Ситуація з катастрофічною нестачею води в Криму – явний тому приклад.

За оцінками ВООЗ, вода формує до 80% захворюваності. Виходячи з досвіду Чорнобильської катастрофи, такі хвороби, як діарея у дітей до 4 років, траплялися в 60 разів вище, ніж у середньому по Україні. У підлітків до 14 років – у 15-20 разів.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено