Івано-Франківськ

Оцінка експерта: чому із 9 пам’яток Прикарпаття, поданих на «Велику реставрацію», у столиці відібрали тільки Галицький замок

Замок проходив відбір на державну реставрацію за поданням Національного заповідника "Давній Галич".

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 2 scaled

Галицький замок пережив віки і давно потребує уваги реставраторів. 

В березні цього року Міністерство культури та Міністерство інформаційної політики повідомили, що в рамках національної програми «Велике будівництво» уряд започатковує проєкт «Велика реставрація», пише ПІК.

Від Франківщини різні суб’єкти подання внесли 9 пропозицій щодо відновлення історичних пам’яток та об’єктів культурної спадщини в рамках Національної програми «Велика реставрація». Нещодавно Мінкульт оприлюднив список із 22-х об’єктів зі всієї України, які пройшли відбір та підлягають реставрації в першу чергу, починаючи з 2021 року. У списку тільки один об’єкт з Прикарпаття – Галицький замок. Чому саме він?

188003765 293953669103060 7887229098228438024 n 1 scaled

Експертну оцінку надає Володимир Федорак – начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА.

– Так, від Франківщини різні суб’єкти подання запропонували на конкурсний відбір щодо великої реставрації 9 культурних пам’яток.

Зокрема, ми – управління культури, національностей та релігії ОДА – подали два об’єкти: це пам’ятка ЮНЕСКО – церква Зішестя Святого Духа в місті Рогатин (вона має понад 500 років) та пам’ятка національного значення, якій понад 300 років – Колегіальний костел Пресвятої Діви Марії (Станіславська колегіата). Люди знають, що вона розташована в Івано-Франківську: зараз це приміщення Музею мистецтв Прикарпаття.

Серед запропонованих об’єктів також були церква Різдва Пресвятої Богородиці с. Нижній Вербіж Коломийського району – теж об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, замок магнатів Куропатів (с. Пнів, Надвірнянського району, кінець 16 століття) та Галицький Княжий Старостинський замок 14 століття, який маємо на Галич-горі у місті Галич. Він проходив відбір за поданням Національного заповідника “Давній Галич”.

galytskyj zamok scaled 1

Чому у, так би мовити, щасливий список потрапив саме Галицький замок? Я аргументую це наступним чином.

Організатори конкурсу на відбір об’єктів «Великої реставрації» одразу зазначали, що цього року переваги будуть надавати пам’яткам національного значення та об’єктам, які мають особливу історично-мистецьку цінність. І ще один важливий критерій – у них має бути державна форма власності.

Наші об’єкти мають обласну комунальну форму власності, окрім Галицького замку. Він до того ж є найстарішою фортифікаційною спорудою на території нашої області. І ще одна важлива деталь:  Галич готується відзначити на державному рівні своє 1125-річчя (у 2023 році), і реставрація замку логічно вписується у програму святкування цієї історичної дати національного масштабу.

Маємо надію, що інші пам’ятки, про які сьогодні йшлося, будуть враховані при наступному відборі в рамках проєкту «Велика реставрація». Тим більше, що у квітні цього року депутати Івано-Франківської обласної ради прийняли та направили до уряду звернення про те, що «Велика реставрація» повинна врахувати й історичні пам’ятки комунальної форми власності, бодай за умови співфінансування 50 х 50.

Зараз управління культури, національностей та релігій ОДА завершує розробку обласної комплексної програми Культура Івано-Франківщини на 2022 – 2027 роки. У розділі охорона культурної спадщини передбачаємо кошти на реставрацію святинь Прикарпаття. В першу чергу тих, які мають національне значення – про них можуть подбати тільки держава та область.

А пам’ятками місцевого значення в силі піклуватися територіальні громади, вони це засвідчують. А, можливо, з часом держава також  матиме відповідний ресурс й на місцеві пам’ятки, – розповів Володимир Федорак – начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА.

ДОВІДКОВО: До наших днів від замку кінця XVI ст. дійшли руїни мурів 5-гранної наріжної (західної) башти на рівні 2-го ярусу, рештки оборонної стіни з бійницями. На території замку збереглися численні підвальні приміщення.

Записала Марія Палюга.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено