Івано-Франківськ

Оцінка експерта: Які є варіанти розрахунку пенсій для заробітчан

Найкращу пенсію можна заробити в тих країнах, з якими ПФУ має двосторонні угоди.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 scaled

Оцінка експерта на цю тему актуальна насамперед для тих українців, які працюють за кордоном. Юрист, голова громадської організації “Соціальний рух” Віталій Дудін каже, що для трудових мігрантів можливі кілька варіантів щодо обрахунку пенсій, пише ПІК.

screenshot22

1. Громадянам України, які працюють за кордоном, можуть бути призначені дві окремі пенсії, якщо вони виконали умови щодо страхового стажу за законодавством двох країн – наприклад, Польщі, і України. Це коли людина працювала і платила податки в Польщі і одночасно перераховував ЄСВ в Україні.

2. Може бути призначена одна пенсія, якщо громадянин виконав умови призначення пенсії відповідно до законодавства тільки однієї з країн.

3. Може виплачуватися пенсія на пропорційних умовах: частину (в залежності від придбаного стажу) оплачує ПФ України, а частину – польське Управління соціального страхування. Таке правило застосовується коли страхового стажу недостатньо для призначення пенсії в кожній із країн, тому необхідно підсумувати набутий в різних державах стаж.

“Норми щодо розрахунку пенсії з підсумовуванням страхового стажу містяться, зокрема, в статті 16 Угоди між Україною і Республікою Польща про соціальне забезпечення”, – зазначає експерт.

Згідно з правилами, компетентний орган (ПФУ) діє таким чином:

  • підраховує теоретичний розмір пенсії, немов весь страховий стаж був набутий відповідно до чинного законодавства;
  • для визначення теоретичного розміру пенсії при встановленні бази розрахунку, враховується тільки заробітна плата, отримана відповідно до законодавства, а також внески;
  • на основі теоретичного розміру компетентна установа визначає дійсний розмір пенсії, на підставі пропорції страхового стажу, набутого в різних країнах.

Але така схема може застосовуватися лише з країнами, з якими Україна уклала угоди про соціальне забезпечення. Їх кілька: Польща, Чехія, Словаччина, Болгарія, Португалія, Іспанія, Естонія, Латвія, Литва та ін. З Німеччиною договір був підписаний в 2018 році. І на той момент соціальні внески в цій країні платило близько 43 тисяч українців. Зараз їх, за експертними оцінками, майже вдвічі більше.

А ось, скажімо, з Італією, Францією, Норвегією та ін. двостороннього договору поки немає, тому ПФУ не визнає зароблений в цих країнах стаж. І можна отримувати або українську пенсію (при наявності страхового стажу в 27 років), або місцеву (теж потрібен стаж 25-30 років), – зазначає юрист, голова громадської організації “Соціальний рух” Віталій Дудін.

Читайте також:

Як почуваються трійнята, які народилися в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі (ВІДЕО)

В Україні переглядають правила рибальства: скільки дозволять ловити

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено