Івано-Франківськ

У Чорному Черемоші піднявся рівень води (ФОТО)

Чорний Черемош — річка в Українських Карпатах, що протікає в межах Верховинського району Івано-Франківської області.

received 1138507373335246 scaled

На Прикарпатті у річці Чорний Черемоші піднявся рівень води, інформує ПІК з посиланням на журналіста з Верховини Романа Клима.

“Чорному Черемоші рівень води піднявся майже на один метр. Тим часом синоптики прогнозують ще три дощові дні”, – йдеться у повідомленні.

received 892870764599846 scaled

Довідково:

Чорний Черемош — річка в Українських Карпатах, що протікає в межах Верховинського району Івано-Франківської області. Лівий витік Черемошу. Належить до басейну Дунаю. 

Черемош починається від злиття двох річок – Чорного і Білого Черемоша.

Чому «Черемош» і чому «Чорний»? Окремі дослідники звертають увагу на те, що першою назвою цієї багатоводної й бурхливої гірської річки була дуже проста назва – Ріка. Її підтверджує і стара назва сучасного села Зелене – Зелена Ріка, яке більш як на 50 км простяглося вздовж берегів Чорного Черемошу аж до його витоків зі схилів Чивчинських гір (біля кордону із Румунією).

Протікає Чорний Черемош мальовничою карпатською долиною зі стрімкими схилами. Русло ріки загалом вузьке й звивисте, але у нижній течії трапляються тераси, і навіть невелика заплава.

Живиться ріка, як і Білий Черемош, талими та дощовими водами. Варто наголосити, що Чорний Черемош має багато приток, найбільші з яких Дземброня, Шибена, Бистрець, але всі ці притоки ліві, і витоки їхні знаходяться високо на схилах Чорногори, де до кінця червня лежить сніг.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено