Івано-Франківськ

Не докоряйте дітям за гаджети, – франківська психологиня Анна Биволькевич

Користуватись гаджетами - потреба сьогодення, яка має безліч переваг.

221374924 1194238804424361 6330738617779857937 n

Важко уявити дітей без гаджетів. Ігри, мультики, листування, коментарі, знімання відео для соцмереж – це частина їхнього життя. Це те, що розвантажує батьків, бо не треба розважати менших, але й те, що турбує старше покоління через ймовірну шкоду.

Дитяча психологиня Анна Биволькевич (на фото) розповіла для читачів ПІК:

  • коли телефони, комп’ютери та планшети – це зло, а коли добро,
  •  що робити батькам для того, щоб діти менше проводили час онлайн.

3145760b5e620cc8d5a3aebdf272768d L scaled

Розвиває й розважає

Дехто з дорослих помічає, як їхні діти поринають у віртуальний світ, що навіть забувають поїсти, зробити дрібні доручення та навіть зляться, якщо їх просять відкласти телефон. Тому менших “вичитують” й аргументують тим, що колись жили без інтернету й нічого з ними не сталося. Психологиня зауважує, що часом нове відкидають через нерозуміння чи невміння його опанувати. Так було навіть з книгами і телебаченням.

Та користуватись гаджетами – потреба сьогодення, яка має безліч переваг. Це можливість вчитись, швидко “загуглити” потрібну інформацію чи знайти контакти й адресу закладу. Вони дозволяють бути на зв’язку цілодобово та розважають. Наприклад, віртуальні ігри розвивають стратегічне мислення, а також дозволять виражати свої емоції.

“Якщо раніше діти розважалися під час дворових ігор, як от “Козаки-розбійники”, то тепер вони частіше бігають за ворогами у “стрілялках”.  Комп’ютерні ігри-  хороший інструмент. Завдяки ним емоції можна пережити і виразити, і це важливо для збереження здоров’я”, – додає психологиня.

Не білі ворони

Якщо підліток в основному проводить час в соцмережах, це теж нормально. Так робить більшість їхніх ровесників.

“Діти є і завжди були конформістами. Підлітки хочуть одночасно виділятися і бути як всі. Для них неприємне відчуття білої ворони. Тому з ними варто говорити, розповідати, як  було у вас, але не засуджувати за проведення часу в Тік-Тоці чи Інстаграмі, не докоряти за гаджети”, – додала психологиня.

Батьки можуть встановити ті ж програми на телефон, щоб подивитися і зрозуміти, чим цікавиться їхня дитина.

Якщо ж син чи дочка переглядають шкідливий контент, про це треба поговори та пояснити, чому його варто уникати. Якщо “достукатися” не виходить у родичів, то про це можна попросити фахівця.

Треба дозувати

Також є програма, яка показує, скільки часу був увімкнений екран. Якщо це умовно 10 годин – це теж привід для розмови. Запитайте дитину, що її цікавить, чим вона хоче займатися, чи є можливість відвідувати гуртки чи майстер-класи, щоб не було нудно.

“Все може бути ліками чи отрутою, це залежить від кількості. Навіть читати книги увесь час – це не здорово, а жити тільки цим – шкідливо.  Тому важливо обрати правильне дозування”, – вважає Анна.

Телефон – не козел відпущення

Щоб зрозуміти, чому менші члени сім’ї проводять більшість вільного часу в інтернеті, треба придивитися до стосунків між батьками та іншими родичами.

“Не треба робити з телефону козла відпущення. Є причини, чому син чи дочка увесь час у телефоні. Можливо вдома не затишно і навколо всі сваряться, а можливо у дворі не може знайти спільну мову з однолітками. Погані оцінки теж можуть бути через те, що школяру не цікаво  й батьки за цим не слідкують. Не вірю, що в телефоні цікавіше, ніж все навколо. Так, дитина може бути захоплена чимось день-два, та якщо постійно – це сигнал про щось інше. Це як про головний біль, який є не хворобою, а симптомом. Причину треба шукати”, – вважає психологиня.

З дітьми треба домовлятися про час на інтернет й запропонувати інші способи проведення дозвілля. До речі, старші теж люблять довго переглядати стрічку Фейсбуку чи відео з Ютубу, чим теж показують приклад. Можна вимкнути Wi-Fi, щоб було чесно й інтернетом не могли годину-дві користуватися всі члени сім’ї. Як такі домовленості сприйме дитина залежить від стосунків у сім’ї.

Марія Гурецька.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено