Івано-Франківськ

Пішов з життя останній онук Івана Франка: що про нього відомо

Роланд Франко заснував Міжнародну премію імені Івана Франка, яку вручають за значні досягнення і значні заслуги вчених в галузі україністики.

86a806f roland franko

У середу, 11 серпня, пішов з життя Роланд Франко – останній онук видатного українського поета Івана Франка.

Трагічну новину повідомив Міжнародний фонд Івана Франка в мережі, пише ПІК.

QIP Shot   Screen 251

Колектив висловлює глибокі співчуття з приводу смерті засновника і голови правління Міжнародного фонду Івана Франка. Про причини смерті Роланда Франка, дату і місце церемонії прощання наразі не повідомляють.

Сторінки біографії

Народився Роланд Франко  28 березня 1932 року у Львіві (тоді Польська республіка), в сім’ї великого Каменяра: онук Івана Яковича Франка, син Тараса Франка, брат Зеновії Франко. При хрещенні отримав подвійне ім’я — Роланд-Олександр. Навчався в середніх школах Львова та Станіславова, згодом — на нафтовому факультеті Львівського політехнічного інституту.

По переїзді до Києва в 1950 р. — на гірничому факультеті Київського політехнічного інституту. На початку 1950-х років Роланд Франко був запідозрений (разом з колишніми однокласниками) у створенні підпільної націоналістичної організації, після чого його двічі викликали в МДБ. Від арешту й ув’язнення його врятувало тільки дідове ім’я.

Роланд Франко відійшов у засвіти на 90-му році життя. Він був українським вченим-інженером, дипломатом, громадським діячем, кандидатом технічних наук.

Роланд Франко заснував Міжнародну премію імені Івана Франка, яка вручається за значні досягнення і значні заслуги вчених в галузі україністики та соціально-гуманітарних наук. Також за його ініціативою була створена квартира-музей сім’ї Івана Франка в українській столиці.

Крім того, в 2017 році за ініціативою Роланда Франка був заснований Всеукраїнський учнівський літературно-художній конкурс “Мистецтво Каменяра”. Також онук Івана Франка – один з ініціаторів створення “Літературного музею Івана Франка в Дніпрі”.

З 1997 року пан Роланд був заступником голови правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені О. Гончара, з 2012 – виконуючий обов’язки голови Фонду.

Протягом 1997-2001 рр. – віце-президент, потім завідувач відділом міжнародних відносин, консультант президента Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Ю. Бугая.

З 2015 року Роланд Франко – голова правління Міжнародного фонду Івана Франка.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено