Івано-Франківськ

Ретро Франківськ: 91 рік тому Станиславська електростанція вперше видала промисловий струм (ФОТО)

Навесні 1928 року в Станиславові (Івано-Франківську) розпочалося спорудження загальноміської електростанції.

content history1

16 серпня 1930 року Станиславська електростанція вперше видала промисловий струм і почала стабільно працювати. Електростанція була дизельною і мала сумарну потужність 1008 кВт. Згодом, ще до початку війни, її потужність зросла до 3008 кВт за рахунок встановлення парових турбін.

До кінця 1931 року кількість споживачів Станиславської електростанції сягнула 4000. Розвиток електроенергетики в області зупинила ІІ світова війна. Німецькі військові демонтували і вивезли до Німеччини близько 70% обладнання Станиславської електростанції. Під час ведення бойових дій було пошкоджено сотні кілометрів кабельних ліній електропередач.

content history2

Після війни проводилися реконструкції та будівництво нових об’єктів. Результатом інтенсивної розбудови стало п’ятикратне в порівнянні з довоєнною зростання потужності Станиславської електростанції на початку 60-х.

content history3

В 1973 році електростанція перестала існувати як самостійне підприємство. Її було приєднано на правах цеху до Івано-Франківського підприємства електричних мереж. Через п’ять років, у 1978 році ці дві структури об’єдналися з обласним підприємством сільських електромереж, отримавши назву – обласне підприємство електричних мереж. З такою назвою підприємство проіснувало до 1995 року.

Перша міська електростанція – попередник всіх енергетичних структур області, які в процесі злиття в кінцевому варіанті стали називатися АТ «Прикарпаттяобленерго».

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено