Івано-Франківськ

Домбровський кар’єр облюбували лебеді (ВІДЕО)

Природа власними силами заживляє рани, нанесені їй результатами діяльності людини.

1630913349 096a23b4a6c1da0a208a scaled

Унікальний Домбровський кар’єр зараз — найглибше в Україні озеро. Соляні пласти не розмиваються, вони вже покриті ґрунтом. І про це свідчить динаміка зміни мінералізації верхніх пластів води: у 2000 році тут фіксувалася концентрація солі 300 грамів на літр, зараз – 30 грамів на літр. Тут уже оселилися водорості й рачки. Такими були результати дослідження, яке представили науковці з львівського інституту Гірничо-хімічної промисловості.

Науковці вважають, що кар’єр може стати відпочинковою і рекреаційною зоною. Для цього треба вивчити його хімічний склад — але це вже тема зовсім іншого дослідження, та відповідним чином облаштувати територію.

Поки держава не береться за розв’язання проблем громади, сподівання — на мудру природу. Серед численного птаства на Домбровському кар’єрі оселилися лебеді. Відео на підтвердження оприлюднено на одному з Youtube-каналів, інформують“Вікна”, пише ПІК.

2019 року були оприлюднені результати проб води з Домбровського кар’єру. Найвища концентрація хлоридів була виявлена в пробах потічка дощової води на дорозі між відвалами №1 та №4 розкривних порід Домбровського кар’єру.

Раніше йшлося, що на Домбровському кар’єрі росте рослина, якою смакують у приморських районах Франції.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено