Івано-Франківськ

В Україні спливає термін придатності COVID-вакцин: як цьому зарадити

Щоб втрати вакцин були меншими, МОЗ перерозподілятиме їх партії між регіонами.

thumbnail tw 20210909073917 7298

Щоб не викидати десятки і сотні тисяч доз як і раніше дефіцитних у багатьох країнах вакцин проти COVID-19, Міністерство охорони здоров’я намагається максимально використовувати партії, у яких добігає кінця термін придатності. Щодня роблять в середньому 120-150 тисяч щеплень від коронавірусу.

Про це розповів головний санітарний лікар Ігор Кузин, пише ПІК з посиланням на «Liga.Новини».

 “На обласних складах зараз 3 млн доз британсько-шведської Oxford-AstraZeneca (Vaxzevria): термін придатності цього обсягу препарату закінчується в жовтні і листопаді. Крім того, є 1,1 млн доз німецько-американської Pfizer-BioNTech (Comirnaty), чий термін придатності – від кінця листопада до кінця 2021 року. Враховуючи, що в Україні щодня «роблять в середньому 120-150 тисяч щеплень» на добу, зазначив Кузин, вказану кількість доз реально використати до кінця терміну придатності”, – зазначає Кузин.

За словами чиновника, МОЗ рекомендує враховувати мінімальний вказаний виробниками вакцин і медрегуляторами інтервал між дозами, щоб встигнути захистити якомога більше громадян перед осінньою хвилею коронавірусу.

Кузин визнав, що близько 3 тисяч прищепних пунктів в Україні зараз «не досягають навіть мінімально рекомендованої кількості проведених вакцинацій». При цьому він запевнив, що «жодна доза з вичерпаним терміном придатності не буде використана на території України».

Щоб втрати вакцин були меншими, МОЗ перерозподілятиме їх партії між регіонами.

«Якщо в якомусь регіоні вакцина може бути невикористана до кінцевого терміну зберігання, вона розподіляється в ті, де вона використовується більш активно», – пояснив лікар.

До слова, ураїнська медична система готується прийняти в лікарнях 82 тис. хворих при найгіршому сценарії розвитку пандемії.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено