Івано-Франківськ

Нові гроші, які в Україні уже розкритикували (ФОТО)

Критики закликають називати речі своїми іменами, не спотворюючи факти, як це робилося в радянські роки.

Національний банк України випустив монети номіналом 5 і 10 гривень, як нагадування про трагедію 1941 року в Бабиному Яру, повідомляє cursorinfo.co.il, пише ПІК.

Monety v pamyat o zhertvah tragedii v Babem YAru scaled

“Україна готується до сумної дати – Національного Дня Пам’яті трагедії в Бабиному Яру. Одним із заходів, покликаних нагадати максимальному числу українців про трагедію Бабиного Яру – випуск монет українським Нацбанком”, – йдеться у повідомленні.

Monety v pamyat o zhertvah tragedii v Babem YAru 2 400x199 1

На аверсі монети розміщено український герб, фрагмент зображення Бабиного Яру, а також зображення серця, простреленого кулею і напис українською «Бабин Яр 1 941».

На реверсі монети зображено фігури, що лежать під землею і символізують розстріляні сім’ї.

Автори Меморіального центру Голокосту в Україні розкритикували випущені монети через відсутність на них єврейської символіки, оскільки Бабин Яр – це в першу чергу трагедія єврейського народу.

На своїй сторінці в Facebook автори Меморіального центру пишуть, що загиблі євреї не повинні бути представлені в історичних документах, як «радянські громадяни», оскільки це є приховуванням фактів, а також робить жертв Бабиного Яру безіменними.

“Не хотілося б таку важливу подію ставити в один ряд із радянською політикою пам’яті, коли директивним способом зі згадок про жертв Бабиного Яру забрали євреїв, замінивши їх аморфними «радянськими громадянами»“, – йдеться у дописі.

Автори також додають:

“Цілковита відсутність згадок про євреїв та єврейських символів на пам’ятній монеті – це те ж саме, що Голокост без євреїв або Голодомор без українців”.

За історичними даними, в кінці вересня 1941 року, рівно 80 років тому, в Бабиному Яру було розстріляно близько 34 тис євреїв, що проживали в той час в Києві.

Читайте також:

Нові гроші: Нацбанк України вводить в обіг монету масою 62 грами срібла

Нові гроші: увійшла в обіг пам’ятна монета до 150-річчя Василя Стефаника

Ринок землі на Прикарпатті: чому не проявляють активності ні власники, ні влада громад

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено