Івано-Франківськ

На Прикарпатті знайшли гранату часів першої світової війни: чим вона цікава (ФОТО)

За минулу добу, 1 жовтня, на території Івано-Франківської області, знешкоджено 29 вибухонебезпечних предметів.

IMG 6628111 scaled

Зокрема, у селі Вороненка (Поляницька ТГ) на відкритій території лісового масиву гранату “Kugelhandgranate” часів І Світової війни, пише ПІК із посиланням на Головне управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

Що відомо про знахідку?

Ручна осколкова граната “Kugelhandgranate – 13 прийнята на озброєння Німеччини напередодні Першої Світової війни – в 1913 році, призначена для ураження живої сили противника, як у наступальному, так і в оборонному бою.

У той час в Німеччині гранати розглядалися не як елемент озброєння піхоти, а як засіб для “кріпосної” війни. Це і стало причиною того, що прийняті на озброєння гранати зразка 1913 року були малопридатні як піхотна зброя, перш за все через свою кулясту форму, яка робила їх перенесення незручним для солдата.

Корпус гранати був перероблений, але майже не змінений в цілому ідею трьохсотрічної давності – лита чавунна куля діаметром 80 мм з ребристою рискою симетричної форми та отвором під запал.

zavantazhennya

Заряд гранати був досить компактний і являє собою сумішне ВВ на основі чорного пороху, тобто із невисокою фугасною дією, хоча через форму та матеріали корпусу граната давала досить важкі осколки.

Запал гранати був непоганий для свого часу. Він становив собою трубці, яка виступала з корпусу гранати на 40 мм з тертковим і дистанційним складом всередині. На трубці було укріплено запобіжне кільце, а зверху була дротяна петелька, яка і приводила в дію запал. Час уповільнення імовірно становило близько 5-6 секунд.

Безумовним позитивом була відсутність у гранати будь-якого детонатора. Це підвищувало безпеку поводження з гранатою і сприяло зменшенню кількості нещасних випадків.

360296

Ручна граната Kugelhandgranate 13 випускалася у двох варіантах: «Kugelhandgranate 13 Model Aa» і «Kugelhandgranate 13 Model Na», що відрізнялися між собою тільки формою насічок на корпусі. З метою прискорення виробництва в Kugelhandgranate 13 Model Na було зменшено кількість насічок.

unnamed 1

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено