Івано-Франківськ

Хто каже правду – міністерство чи область: 100 днів ринку землі на Прикарпатті

В області зараз 204 тисячі землевласників, тобто, селян, які з 1 липня цього року отримали право продавати свою землю.

245029471 934596707468586 6055741960234612304 n scaled

Пресбрифінг на тему «100 днів ринку землі та їх результати” відбувся сьогодні, 11 жовтня, в Івано-Франківській обласній державній адміністрації. У зустрічі з представниками медіа регіону брали участь: Іван Андрієшин – директор департаменту агропромислового розвитку ОДА, Олег Шастко – в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру в області та Петро Гайдейчук – голова П’ядицької сільської ради, повідомляє ПІК.

“В області нараховується 621 тис. га земель сільськогосподарського призначення, в тому числі 400 тис. гектарів ріллі. Внаслідок розпаювання земель колишніх сільськогосподарських підприємств в області сформувалося 204 тисячі землевласників. Тобто, селян, які мають державні акти на володіння землею і з 1 липня цього року отримали право її продавати”, – сказав Іван Андрієшин.

До слова, середня частка паю в області складає 1 га, але він, як правило, знаходиться у двох-трьох місцях. Щодо ситуації  на ринку землі, то він наразі не сформувався і свідчить про те, що люди не квапляться продавати свої земельні ділянки. Найактивніше це роблять у гірських районах Прикарпаття.

“В нашій області з початку ринку землі відчужено (продано) 809 земельних ділянок загальною площею 309,3 га землі. Середня ціна одного  гектара 53 тисячі 244 грн 91 коп”, – докладно зазначив Андріїшин.

Він також сказав, що в Україні за перші 100 днів ринку землі зареєстровано 28 258 правочинів, продано 70 569 гектарів землі.

У контексті цих даних нагадаємо, що вчора в  публікації “Івано-Франківщина несподівано просунулась у продажі землі (ІНФОГРАФІКА)” ПІК загострила увагу на статистичних даних за період 1 липня – 7 жовтня, які поширило Міністерство аграрної політики та продовольства України. Інфографіка в публікаці покала інші дані щодо кількості  правочинів та обсягів продажу землі на Прикарпатті: не 309 га, а 1 728,9 га.

На питання журналіста ПІК, що це може означати, Олег Шастко – в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру в області сказав:

“Ми говоримо про землі сільськогосподарського призначення, а які землі мали на увазі у міністрестві, важко сказати”.

Натомість Іван Андріїшин обіцяв з’ясувати причини такої робіжності в цифрах.

Цікаву інформацію про те, як працює ринок землі у П’ядицькій територіальній громаді, надав її голова Петро Гайдейчук. Він, зокрема, сказав, що доходи від використання землі наповнюють бюджет та дозволяють розвивати сільськогосподарське виробництво і соціальну сферу.

Читайте також:

Ринок землі на Прикарпатті: чому не проявляють активності ні власники, ні влада громад

Оцінка експерта: чому Прикарпаття пасе задніх з продажу землі

У Карпатах прогнозують сніг – Наталка Діденко (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено