Івано-Франківськ

У Болехові входить в моду рідкісна жіноча прикраса «бойківський язик» (ФОТО)

Прикраса у давні часи виконувала функцію своєрідного оберега, який і прикривав груди, і оберігав їх від злого ока.

245325945 1494408180905076 2821574765657743888 n

У Болехові місцеві активістки та мисткині знайшли та відтворили рідкісну стару жіночу прикрасу з бісеру —  «бойківський язик».

Про дивовижу, що була відома лише в кількох селах Долинщини, Марта Долішня, одна з ініціаторок відродження прикраси, розповіла журналістці ПІК.

245266061 2328185680650368 5764087457090178411 n

«Бісероплетінням я зацікавилася, ще коли навчалася у Львові. Згодом  почала навчати цього давнього мистецтва діток в Будинку дитячої та юнацької творчості місто Болехова. А ще  я цікавлюся багатющою історією бойківських прикрас, які носили наші прапрабабусі», — розповідає мисткиня.

Одного разу Галина Скворій, наукова співробітниця музею історії міста Болехова та донька засновника музею Романа Скворія, знайшла в архівах збірні фото, на яких були зображені місцеві жительки із незвично довгою і широкою нашийною прикрасою.

За словами Марти Долішньої, її носили заміжні молоді жінки, в селах Кропивник та Церківна. А назвали прикрасу так за зовнішньою, хоча й віддаленою, схожістю із  людським язиком.

Про “язикову” назву прикраси вона дізналася із книг по бісероплетінню. Хоча така версія не є науково обґрунтованою.

«Язик — це широка прямокутна смужка з бісеру завдовжки 30 та завширшки 12 сантиметрів. З обох боків «язика були прикріплені шнурки, за допомогою яких вона зав’язувалася на шиї», — пояснює пані Марта.

«Язик» зачіпляли поверх домотканої вишитої сорочки із відкритою горловиною — «пазухою». Тобто прикраса виконувала ще й функцію своєрідного оберега, який і прикривав груди, і оберігав  їх від злого ока». Адже жіночі груди — це символ материнства, те, що треба оберігати.

Візерунки — геометричні, переважно ромби, що символізувати родючість, гори, єднання з небом та Богом. Кольорова палітра така, як і в бойківських вишиванках. Тобто це  червоні, бордові, сині,  голубі, жовті, зелені, чорні,  білі барви. До речі, поверх «язика» одягали намиста чи силянки.

За чорно-білою світлиною Марта Долішня  виплела кілька «язиків» способом нанизування, без використання спеціального станка. Один виріб виготовляла протягом тижня. Надалі жінка хоче досліджувати рідкісну прикрасу та сподівається знайти в бойківських селах ще багато давніх «язиків».

Злата Леміш.

Фото з архіву музею історії міста Болехова (чорно-білі) та світлини  Марти Долішньої.

Читайте також:

Подружжя прикарпатців майструє гуцульську кераміку з авторським обрамленням (ФОТО)

Сукні на давньому конопляному полотні вишиває психологиня з Франківська Людмила Різник (ФОТО)

Ваш гороскоп на тиждень 18-24 жовтня

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено