Івано-Франківськ

Чому бюджетним установам Прикарпаття замість газу по 16.80, пропонують уже по 37 грн/куб

Що відбувається з цінами і чи буде взимку тепло в школах, лікарнях, садочках і чиновницьких кабінетах?

246724008 3068698700032105 7085957352021273200 n scaled

Бюджетні організації Прикарпаття, маючи технічну можливість спокійно увійти в опалювальний сезон, потрапили у газово-фінансовий колапс. За раніше виграними тендерами та договорами з ТОВ “Івано-Франківськгаз Збут” вони мали до кінця року споживати газ вартістю 4 гривні за кубометр.

Та вчора, на щотижневій нараді в ОДА, почули ціну 37 гривень, тоді як уряд твердо декларує бодай 16.80, повідомляє ПІК.

hqdefault

“Якщо ви споживаєте газ у жовтні, то повинні враховувати, що жовтнева ціна в “Івано-Франківськгаз Збут” зараз складає 37 гривень за метр кубічний, за такою ціною зараз є газ на хабах”, – пояснив директор ТОВ “Івано-Франківськгаз Збут” Юрій Пилипів (на фото).

Учасників наради це не дуже здивувало, бо управлінці знають, що захмарні ціни на газ є результатом агресивної політики Росії. Значно скоротивши постачання газу до Європи, РФ домоглася того, що голубе паливо різко подорожчало всюди. Якщо на початку року газ на Українській енергетичній біржі коштував 4 грн/куб, а тиждень тому – 30.68 грн/куб, то на вчора уже 37 грн/куб. Що буде далі – ніхто прогнозувати не береться.

Тим часом в Україні усі бюджетні споживачі газу мають розірвати старі договори з попередніми постачальниками й перейти на договірні відносини з «Нафтогаз Трейдинг» – структурою Нафтогазу України.

На жаль, тут вступає у гру внутрішній ворог – українська звичка розв’язувати складні питання “під час руху потягу”. Тобто, сезон опалення фактично розпочався, а договорів з «Нафтогаз Трейдингом» на газопостачання не має ніхто. Мало того, вчора оприлюднили кілька неврегульованих процедур, через що підписання угод може затягнутися щонайменше на місяць, впродовж якого доведеться платити за “путінськими цінами”.

246519826 3068698550032120 1435768845720351584 n scaled

Щоб пришвидшити процес підписання нових угод, вчора директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА Сергій Подошва (на фото) поінформував зацікавлених учасників наради про напрацьований у Києві алгоритм укладення договорів із «Нафтогаз Трейдинг» на постачання природного газу до кінця 2022 року, що дасть змогу отримувати блакитне паливо за ціною 16,8 грн з урахуванням ПДВ та транспортування.

«13 жовтня газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» звернулась до обласних державних адміністрацій щодо організації процесу та надіслала відповідний алгоритм, згідно з яким бюджетні організації мають підготувати пакет необхідних документів для укладення договорів. Надалі обласні державні адміністрації будуть узагальнювати всі документи, збирати пакети документів з проєктами договорів, підписаними споживачами, та централізовано направляти в газопостачальну організацію», – пояснив Сергій Подошва.

Однак, у пакеті документів обов’язково має бути, наприклад, акт звірки. У нашому випадку – з “Івано-Франківськгаз Збут”. Щоб такий акт отримати, знову ж таки потрібний час, який тепер для споживачів газу надто дорого коштує.

Тож у  контексті ситуації, що склалася, загострюється питання: чи буде взимку тепло в школах, лікарнях, садочках і чиновницьких кабінетах? Як зазначили в ОДА, врегулювання газових питань в Україні відбувається у ці дні на всіх рівнях.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено