Івано-Франківськ

Історія одного поховання: на Прикарпатті обручальний перстень “розповів” про свою власницю (ФОТО)

Поховання було випадково виявлене під час копання ями для компосту.

250311185 4499220753491740 8992239157142275426 n scaled

27 жовтня 2021 року пошукова група працівників КП “Пам’ять” спільно з науковцями Національного заповідника “Давній Галич” провели дослідження поховання на території церкви Пресвятої Трійці с. Тустань.

«Особливістю даного поховання був факт його розміщення в труні з оцинкованого металу та наявність всередині піскової суміші. В результаті робіт встановлено, що віднайдені скелетовані людські останки належали молодій людині жіночої статті», – розповів на власній сторінці у соцмережі керівник КП «Пам’ять» Василь Тимків.

Серед супровідного матеріалу найбільш цінним виявився обручальний перстень цієї особи, який містив на внутрішній стороні гравіювання з ініціалами та датою одруження 19 лютого 1884 р.

Завдяки  оперативній допомозі працівників Державного архіву Івано-Франківської області Любомир Харук та Тарас Галян вдалося встановити на основі метричних документів, що дана особа – Лаура Леокадія. Походила з відомої священицької родини УГКЦ Теодора Молчковського, на той час очільника Галицького деканату, і була дружиною іншого, також відомого, священник УГКЦ – Антонія Войцеховського.

Померла Лаура, ймовірно, в 1889 році, оскільки за архівними згадками саме в цей час овдовів Антін Войцеховський. Поховання в цинковій труні, використання піску, як абсорбенту говорить, очевидно, про те, що покійну доставляли десь здалеку і протягом тривалого часу після її смерті. Також голова утримувалась в правильному положенні при допомозі певної металічної пластини, що кріпилась до труни.  Ймовірно, що вона могла померти після певної лікарської операції чи лікування.

«Ось приклад однієї з історій про те, як особиста річ людини може розповісти багато цікавого про неї, навіть через майже півтора століття. Також це прикладом успішної співпрації науково-історичних установ нашої області», – додав Василь Тимків.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено