Івано-Франківськ

Мандри непомітним Франківськом: хто такий Серафіні та чому залишав ініціали у старих під’їздах (ФОТО)

Можливо ви помічали у давніх кам’яницях міжвоєнного періоду написаний рік або ініціали "Serafini". Що вони означають?

Dragomanova 3 scaled

Виявляється це творіння однойменної будівельної фірми, власником якої був італієць Домінік  Серафіні. Саме вона будувала та оздоблювала кам’яниці у 20-30-х років, а також виготовляла  монолітні конструкції та неперевершені інтер’єри.

На жаль, про власника підприємства Доменіка Серафіні інформації обмаль. У Станиславові він з’явився десь біля 1901 року. У 1907 році заснував фабрику цементних виробів, писала історик Олена Будичк. 

В 1907 році виконав роботи для костелу (залив підлогу) на вул. Ґіллера за дуже низькою ціною і погодився чекати на оплату кілька років, ще й пожертвував на костел певну суму. Займався також оформленням подвір’я казарм Швайковського (тепер вул. Франка, 4). У 1910 році Серафіні брав участь у ремонтних роботах Каси ощадності (тепер вул. Мазепи, 14).

133550265 527620354864977 3527818835115271579 n

1930 рік. Реклама фабрики Д. Серафіні.

Окрім того, фірма “Серафіні” виготовляла химер на будинку по вул. Шевченка (українська гімназія), а також оздобила багато житлових будинків по місту, в деяких із них навіть й досі можна побачити фірмові написи на підлозі:  

  • пл. Міцкевича 6

Ploshha Mitskevycha 6

  • вул. Грушевського 19

Grushevskogo 19 Kozakevych M.

  • вул. Чорновола 75 та 77

CHornovola 75a scaled

  • вул. Драгоманова 3 

Dragomanova 3 2 scaled

  • вул. Шпитальна 

SHpytalna Kozakevych M scaled

а також за такими адресами:

  • вул. Шевченка 30 та 44
  • вул. Мазепи 14
  • вул. Заклинських, 4.

Виробництво ймовірно розташовувалось поруч з будинком, де проживав Домінік Серафіні на вулиці Зарванська, 18. (нині – Заклинських, 4). Квартира розміщувалась на першому поверсі, під №2 та була гарно спланована.

20ee992 00 1 scaled

U 1930 h Serafini zbuduvav shykarnu kam yanytsyu na Zaklynskyh 4

Родина Серафіні перед “золотим вереснем” 1939 року залишила Станиславів і виїхала в Італію, але молодший син (з восьми дітей) ще на деякий час залишився в місті та пізніше приєднався до рідних. За деякими джерелами засновник фірми Д. Серафіні помер в Станиславові та похований на католицькому цвинтарі на Сапіжинській (Незалежності, сквер позаду готелю “Надія”).

До теми

Серафіні та футбол

Італійський мільйонер всіляко намагався стати «своїм» у місті, займався благодійною діяльністю. Зокрема, у 20-х роках XX століття в Станіславові була заснована футбольна команда із доволі оригінальною назвою «Станиславовія» (Klub Sportowy Stanisławowia Stanisławów).

Цікаво, що спонсором цієї команди був саме підприємець Серафіні. Втім команда жодного разу не брала участі в плей-оф за право виходу в Екстраклясу. Виступала протягом двох сезонів у чемпіонаті Станиславівського округу. У вересні 1939 року, коли розпочалася Друга світова війна, клуб припинив існування.

У матеріалі використані світлини Сергія Петрицького, Петра Гоя, Марії Козакевич, а також з архіву автора

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено