Івано-Франківськ

Смертельна аварія у Хлібичині: чоловік, який втратив доньку та зятя, прагне справедливості (ФОТО)

Два з половиною роки минуло відтоді, як у невеликому селі на Коломийщині сталася страшна трагедія.

dtp 2 030619 scaled

3 червня 2019 року, біля 13:20, у Лісному Хлібичині легкова автівка “Mazda 6”, порушивши низку ПДР, виїхала на зустрічну смугу руху та зіткнулася з автомобілем “Daewoo Nexia”. Від страшного удару остання перетворилася на купу заліза. Подружжя: 31-річний Олександр Сморжанюк і 38-річна Марія Барабаш – жителі села – загинули на місці події.

photo 2021 11 02 12 23 57 scaled

«Донька із зятем не доїхали 200 метрів до моєї хати. Проживали у Франківську, їхали в гості», – зі сльозами на очах згадує той страшний день батько загиблої, Степан Барабаш.

За кермом “Mazda 6” був 31-річний працівник сектору реагування патрульної поліції № 4 Коломийського ВП ГУНП в Івано-Франківській області. Винуватець ДТП відбувся струсом мозку та переломом ноги.

screenshot66

«Летів на  шаленій швидкості, тому що тормозний шлях до зіткнення був 22 метри. Це швидкість мала бути не менша 100 кілометрів. При тому, що у нас населений пункт і в населеному пункті обмеження швидкості до 60 кілометрів», – розповідав Василь Плещук, свідок аварії.

Місцеві мешканці та родина загиблих чи не одразу запідозрили, що поліцейський перебував за кермом напідпитку.

«Після ДТП його (водія – ред.) забрали в ЦРЛ міста Коломиї, після чого були зібрані зразки крові медичними працівниками і ці зразки забрали в Державне бюро розслідувань”, – розповів у інтерв’ю телеканалу «Інтер» Остап Білейчук, керівник Коломийського відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області.

Судовий процес тривав майже два роки. Допитаний у судовому засіданні обвинувачений вказав, що обставини дорожньо-транспортної пригоди визнає повністю, не визнає тільки обтяжуючу обставину – перебування його в стані алкогольного сп’яніння під час дій, які йому інкримінують.

Крім того вказав, що після скоєння ДТП турбувався про потерпілих, про що вказували свідки й у судовому засіданні. У вчиненому щиро розкаюється, дуже шкодує, що так сталося, розуміє протиправність своїх дій і  готовий нести покарання. Також просить вибачення у потерпілих, просить суворо не карати та не позбавляти волі, бо добровільно відшкодував під час досудового розслідування кримінального провадження трьом потерпілим заподіяну моральну та майнову шкоду у сумі 20 000 євро.

maxresdefault scaled

Коломийський міський суд

В ході судового розгляду не було достовірно встановлено, що обвинувачений на момент цієї події керував транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.

Судово-медичним експертом-токсикологом КЗ ЛОР «Львівське ОБСМЕ» вказано, що в крові обвинуваченого виявлено етиловий спирт в кількості 1,32 ‰ (проміле). Однак, суд вирішив, що не надано суду доказів щодо ухвалення постанови прокурора про відбирання біологічних зразків у обвинуваченого, прийняття ухвал слідчим суддею про відібрання біологічних зразків крові обвинуваченого, а також щодо тимчасового доступу до зразків крові, відібраних 03.06.2019 лікарем.

12 липня 2021 року суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286 КК України та призначив покарання із застосуванням ч.1 ст.69 КК України у виді позбавлення волі на строк чотири роки, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки.

Крім того, обвинувачений повинен виплатити двом потерпілим по 200 тис. гривень, ще одному потерпілому – 70 тис. гривень, потерпілій – 50 тис. гривень. Вирок винесла суддя Богдана Беркещук.

Степан Барабаш, як батько загиблої, не пропустив жодного судового засідання. Каже, що шокований рішення суду, адже не взяли до уваги той факт, що водій перебував за кермом напідпитку.

«ДБР дало висновок – 1,3 проміле. Це Львів робив. А тут, в Коломиї зробили, що неправильно взяли експертизу, що він був тверезий, вискочив нечайно на зустрічну. Я дзвонив у Львів, в ДБР, а вони відповіли, що зі своєї сторони зробили усе що могли», – розповів ПІК Степан Петрович. Саме тому, каже, вирішив подати апеляцію на рішення Коломийського міського суду.

photo 2021 11 02 12 23 36 scaled

Ще одна деталь. У подружжя, яке загинуло у автотрощі, залишилася неповнолітня донька. Дівчинка навчається у 10 класі, проживає у місті Івано-Франківську. Помешкання, в якому живе нині дитина, було придбане незадовго до страшної аварії.

«Донька винаймала квартиру на вулиці Хоткевича, вісім років, аж поки власник не запропонував викупити помешкання. Вони домовилися, він навіть їм трохи ціну спустив, адже знав їх. І донька взяла кредити на виплату житла», – каже Степан Барабаш.

Після трагедії усі кредити впали на плечі батьків – Степана Петровича та його дружини, яка, на той момент, працювала у Італії.

«Ухвалюючи вирок, суд не врахував, що батьки та рідні обвинуваченого зобов’язалися додатково відшкодувати кошти у сумі чотири тисячі доларів США, які потрібні для погашення кредиту, який брався померлою. Адже неповнолітня дитина не має змоги погашати кредит за свою матір», – йдеться у позивній заяві.

Разом із тим, позивач наголошує, що «суд першої інстанції, при призначенні покарання, не врахував ту обставину, що спричинена злочином шкода повністю не відшкодована».

Водночас, у своїй позивній заяві Степан Барабаш визнав, що підписав заяву, щодо того, щоб не карати суворо обвинуваченого. Каже, що та заява писалася за умови, що обвинувачений повинен був відшкодувати кошти у сумі чотири тисячі доларів США.

«Ми на той час написали, що не маємо претензій. Заява писалася, коли ми були у стресовому стані. Думали, хоча б щось компенсують. На даний час, у зв’язку із цими обставинами, моя думка змінилася», – наголошує потерпілий.

У своїй позивній заяві Степан Петрович Барабаш просить Апеляційний суд Івано-Франківської області переглянути вирок Коломийського міського суду. Зокрема, скасувати покарання внаслідок його м’якості. Іншими словами, пан Степан наполягає ухвалити новий вирок. Зокрема, призначити винуватцю ДТП покарання у вигляді восьми років позбавлення волі, а строк відбування його покарання рахувати з моменту його затримання.

Окрім того, стягнути в рахунок відшкодування майнової шкоди – 20 975 грн.

photo 2021 11 02 12 23 44 2 scaled

Розгляд апеляційної скарги призначено на 4 листопада 2021 року.

ПІК слідкує за перебігом резонансної справи. Слідкуйте за нашими повідомленнями.

До теми

На окрему увагу заслуговує місце, де трапилася аварія. Як розповів голова Ліснохлібичинської сільради Богдан Харук, на двокілометровій ділянці траси на території села, відбулося вже стільки аварій, “що в голові не вкладається”.

Нещасні випадки відбуваються один за одним при тому, що дорога пряма, горизонтальна і відремонтована“, – розповів він.

Так, із початку року на “пекельній” ділянці трапилося п’ять аварій, в яких загинули чотири людини. Причому одна смертельна ДТП в березні відбулася на тому ж місці, де і ДТП 3 червня.

screenshot310

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

Залишити відповідь

Ваш email не буде опублікований. Обов’язкові поля позначені зірочкою (*)

Поле має бути заповнене
Поле має бути заповнене
© 2020 Всі права захищено