Івано-Франківськ

На честь прикарпатця Хмелика у Києві перейменували вулицю

Щодо перейменувань вулиць Києва проводилися громадські обговорення.

1636104680 23bc7776969637d7cc4f

Київська міська рада прийняла рішення перейменувати 12 вулиць та провулків, а також встановити назви двом площам, скверу та вулиці.

Зокрема, в Святошинському районі перейменували вулицю Миколи Кузнєцова на вулицю прикарпатця Олеся Бабія, пише ПІК з посиланням на “Вікна”.

Уродженець Калущини Олесь Бабій був письменником, поетом і літературознавцем. Він – автор Гімну ОУН та маршу Збройних Сил України “Марш Нової Армії”. Олесь Бабій був учасником звільнення Києва від більшовиків у 1919 році.

Довідково

Доктор літературознавства Олесь Бабій народився в селі Середнє, нині — Калуського району. Писав під псевдонімом Хмелик. Середню освіту здобув у Львові. Служив у австрійській армії, потім в УГА. Після стрілецького походу на Київ опинився в польському полоні, звідки йому вдалось утекти.

У Львові разом організував групу поетів-символістів «Митуса». У 1924-1929 роках здобув у Празі вищу освіту, ставши доктором літературознавства в Українському педагогічному інституті імені Миколи Драгоманова. 1932 року разом з групою чільних діячів ОУН Осипом Бойдуником, Юліяном Вассияном, Євгеном Зиблікевичем, Степаном Ленкавським, Зеноном Пеленським перебував на лаві підсудних під час процесу у Львові.

У 1944 році емігрував за кордон. Емігрантське життя Олеся Бабія розпочалося в Німеччині в таборах для переміщених осіб в Карльсфельді та Мюнхені, де він прожив 4 роки, після чого переїхав до США.

Помер 2 березня 1975 року у Чикаго. Гімн ОУН авторства Олеся Бабія став Маршем Збройних Сил України.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtubeта  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено