Івано-Франківськ

В Івано-Франківську чоловіків закликають місяць не голити вуса

В місті вперше стартувала акція "Мовембер" або "Вусопад".

В Івано-Франківську чоловіків закликають місяць не голити вуса

В Івано-Франківську чоловікам пропонують цілий листопад не голити вуса та обстежитися у лікарів.

“Мовембер” або “Вусопад” — це світова акція, яка відбувається у листопаді щороку. Івано-Франківськ до неї приєднався вперше. У цей місяць ми говоримо про рак і аденому простати, рак яєчок, проблеми із серцем, а також проблему психічного здоров’я і схильності до суїцидів у чоловіків”, – розповів у етері Суспільного лікар-психолог Радислав Петрів.

За словами лікаря-уролога, онкохірурга Ростислава Антоніва, статистичні дані світових онкологічних реєстрів свідчать про те, що рак передміхурової залози та смертність від нього займає друге місце серед усіх онкозахворювань у чоловіків, старших за 55 років. В Україні, за даними канцер-реєстру за 2020 рік, показник захворюваності складає 60 чоловіків на 100 тис. населення.

“Тому надзвичайно важливо, щоб чоловіки вчасно звертали увагу на себе. А після 45 років хоча б раз у рік потрібно проходити обстеження, щоб визначити фоновий показник чоловічого здоров’я, за яким можна буде судити про наявність або ризики розвитку хвороби. Але, як правило, чоловіки, допоки це не заважає їхньому щоденному соціальному життю, до лікарів не звертаються”, — говорить уролог.

Ініціатор “Мовембер в ІФ” Станіслав Онищук розповідає, що суть місячника інформування про чоловіче здоров’я полягає в тому, щоб весь місяць не голити вуса і цим привернути увагу до проблем зі здоров’ям.

“Слово “мовембер” складається з поєднання двох слів: “мо” — з англійської — вуса і друга частина — з англійської — листопад. Ми запускаємо вуса для того, щоб показати, як ростуть вуса, так і росте хвороба в організмі. Тому такою акцією хочемо нагадати, що потрібно звертатися до уролога, психолога, сімейного лікаря, щоб виявити проблему на ранній стадії, коли її ще можна легко пролікувати”, — розповідає Станіслав Онищук.

За словами організаторів, до ініціативи “Мовембер в ІФ” долучилися комунальні медичні заклади та частина приватних, у яких можна буде обстежитися.

Читайте також у ПІК:

У Франківську в медичному центрі Оксфорд Медікал можна вакцинуватися від грипу

“Все буде добре, якщо ми вакцинуємо 80% людей” – координатор вакцинальної кампанії на Прикарпатті

Працювали на городі: на Прикарпатті люди стали частіше потрапляти до лікарні з переломами хребта

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено