Івано-Франківськ

Івано-Франківськ навиворіт: вулиця Курбаса (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Інша сторона Івано-Франківська ховається у цікавих, дивакуватих, трохи романтичних, а іноді занедбаних, але оригінальних і таких нетипових… двориках!

DSC 0011 scaled

Сьогодні ПІК пропонує прогулятися задвірками старовинної вулиці Курбаса, відомої ще з середини XIX століття. Це єдина вулиця Франківська, яка має таку щільну забудову кінця ХІХ – початку ХХ століття. Тому вона сама по собі вже є заповідником.

Найбагатшу історію має будинок №3 на початку вулиці, що порталом звернений до площі Міцкевича. Він збудований 1891 року як польський театр (архітектор Ю. Лапіцький), з 1940-го став українським муздрамтеатром ім. І. Франка. 1980 року театр перейшов у нове приміщення, а будинок зайняла філармонія.

star


ЗУПИНКА №1

1 3

Як потрапити? Вхід на подвір’я будинку №2 – зі сторони площі Міцкевича, біля паба “Старий пес”.

Що цікавого? Триповерхова кам’яниця (№2) в стилі історизму  збудували у 1894-му. На той час у ній проживали колійові чиновники із сім’ями. Будинок був зведений за кошти з державної позики, яку дули групі забудовників на довготривалий термін (32 роки), розміром 50 % від кошторису під 4,5 % річних. А ті зобов’язалися здавати житло залізничникам на пільгових умовах. Одним із тих забудовників був підприємець Роман Хлібовський.

DSC 0013 scaled

Зверніть увагу: сьогодні за адресою Курбаса №2 містяться департамент соціальної політики ОДА, департамент комунальних ресурсів міської ради, популярний хлібний магазин і кафе (у підвалі). Зміни в екстер’єрі кам’яниці – мінімальні.


ЗУПИНКА №2 

2 6

Як потрапити? У подвір’я будинку №4 заходимо через арку.

DSC 0017 scaled

Що цікавого?  Житловий будинок – пам’ятка архітектури міського значення, збудований 1899 року.

ЗУПИНКА №3

3 2 scaled

Як потрапити? У подвір’я будинку №4/№6 заходимо через браму (яка частенько – закрита).

DSC 0033 scaled

Що цікавого?  Житловий будинок №6 та №8 – пам’ятка архітектури міського значення, збудований, відповідно, у 1900 та 19006 роках.

До слова, побачити внутрішню частину кам’яниці під №6 можна також з повір’я Івано-Франківської облспоживспілки.

ЗУПИНКА №4

4 2 scaled

Як потрапити? У подвір’я будинку №5, №7 та №9 заходимо через арку, зі сторони вулиці Грушевського.

DSC 0088 scaled

Що цікавого? №5, 7, 9 – фактично один трисекційний будинок, у якому за звичаєм давніх часів кожна секція має свій номер.

DSC 0084 scaled

Зверніть увагу: кам’яниці капітальні, триповерхові, будовані в діапазоні 1894–1906 рр. Відзначаються неокласичними і сецесійними формами, всі вони є пам’ятками архітектури місцевого значення.

ДО ТЕМИ

Раніше на місці вулиці Курбаса пролягали фортечні мури та височів бастіон із центром на місці нинішньої філармонії.

Вулиця мала ім’я А. Бельовського — польського поета й історика, який народився в с. Креховичах на Рожнятівщині, в нашій області. У часи ЗУНР називалася вулицею Ю. Федьковича. За німецької влади названа іменем Р. Ваґнера. У першу річницю зайняття радянськими військами Станіслава вулицю назвали ім’ям майора В. Цимбалюка — командира батальйону 161-ї стрілецької дивізії, яка визволяла місто. Він загинув у боях на території Словаччини. Вулиця розташована в мистецькому осерді обласного центру.

У березні 1991-го вона одержала ім’я відомого режисера і теоретика театру Леся Курбаса, який неодноразово грав ролі та ставив вистави у Станиславові.

DSC 0086 scaled

Читайте також на ПІК: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено