Івано-Франківськ

В Україні протягом року провели 300 трансплантацій

Це абсолютний рекорд останніх десятиліть

Понад 300 трансплантацій провели в Україні вітчизняні лікарі протягом 2021 року. Це вдвічі більше, ніж у 2020 році й майже вчетверо більше – ніж у 2019-му.

«Наразі в Україні діють 26 центрів трансплантації, яким витрати за операції повністю покриваються за рахунок коштів Державного бюджету. За трансплантацію нирки в Україні лікарня отримує від держави 801 тис грн, печінки – 1,428 млн грн, серця – понад 2 млн грн, за трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора – понад 2,4 млн грн», – зауважив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Для порівняння: середня вартість такого ж лікування за кордоном – 3,5 млн грн  за трансплантацію печінки та понад 3 млн грн – за трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора.

Цьогоріч вперше було проведено:

  • пересадку серця дітям,
  • трансплантацію легень,
  • симультанну трансплантацію (пацієнту одночасно пересаджено серце і нирки).

У планах на 2022 рік – врегулювання питання трансплантації тканин. Окрім того, у бюджеті на наступний рік закладено 939,5 млн грн на трансплантацію.

«Розвиток трансплантації в Україні вже дозволив економію коштів з програми лікування за кордоном проінвестувати в розвиток інноваційних методів лікування в середині країни. У 2021 році на програму лікування за кордоном було витрачено на 545,7 млн. грн менше у порівнянні із 2020 роком. Ці кошти вже отримали наші лікарні. Цього року ми відправили вдвічі менше пацієнтів на лікування за кордон, оскільки переважна більшість українців отримали медичну допомогу вдома”, – додає міністр.

Пілотний проєкт із трансплантації продовжено до грудня 2023 року, що дає можливість і надалі збільшувати кількість відповідних операцій в Україні.

Також у 2021 році Уряд розширив перелік медичних закладів-учасників пілотного проєкту з трансплантації, що дозволило збільшити кількість операцій з трансплантації органів від посмертного донора, і підвищив тарифи на трансплантацію серця та легень.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено