Івано-Франківськ

Українські вчені записали в Антарктиді спів тюленів (ВІДЕО)

Цієї весни українські вчені почали акустичні дослідження тюленів Ведделла в районі станції «Академік Вернадський».

Українські вчені записали в Антарктиді спів тюленів (ВІДЕО)

Навесні під час сезону розмноження Ведделлів (з вересня до листопада) українські вчені цілодобово записували їхні підводні співи. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр, пише ПІК.

“Для цього в двох протоках біля нашого острова в лунках, які активно використовували тварини, були встановлені 2 акустичні рекордери. Дослідники отримали численні записи самців, самиць і дитинчат”, – йдеться у повідомленні.

Аналіз цих даних за допомогою спеціальної програми дозволить отримати нову інформацію про звуки та підводні комунікації тюленів, зокрема в ультразвуковому спектрі.

272126286 293172082846222 7927637232599043230 n scaled

Загалом було відомо про близько 30 типів звуків у репертуарі цих тварин, але нещодавно виявили ще 9 типів – в ультразвуковому спектрі. Це різні «цвірінькання», «свисти» і «трелі», що іноді навіть нагадують звуки бластерів із «Зоряних війн». Десь п’ята частина підводних співів відбувається якраз на таких частотах – вищих за діапазон людського слуху: від 20 до 50 кГц, а деякі можуть сягати 200 кГц.

До слова, тюлені Ведделла – найпівденніші ссавці, які чудово пристосовані до життя в одному з найхолодніших регіонів планети. Вони здатні затримувати подих та залишатися під водою майже півтори години поспіль, подекуди пірнаючи на глибину понад 600 м. Щоб ковтнути повітря, роблять лунки або використовують тріщини в кризі.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено