Івано-Франківськ

У Косівському інституті викладачі зі студентами виготовили для армії 150 м² маскувальних сіток (ФОТО)

Основу для сіток роблять зі спеціальних ниток на старовинних верстатах.

e3d66afeb42a248b scaled

На Прикарпатті  студенти та викладачі Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва виготовляють основу для маскувальних сіток на старовинних верстатах.

Для роботи вони використовують обладнання, на якому на Гуцульщині тчуть килими, повідомляє Суспільне Карпати, пише ПІК.

af4f4d70749a50d9 scaled

Щоб виготовити основу для маскувальних сіток, використовують спеціальні нитки із натурального волокна, якими раніше ткали килими.

“В’яжемо хрестом. Другий раз бажано сильно затягнути, щоб “не їздила” основа. Цей спосіб — дуже простий. Завдяки переплетенню ниток основи й ниток утка утворюється сітка”, — каже викладачка інституту Ганна Фартушинська.

Для плетіння використовують спеціальні нитки із натурального волокна, якими раніше ткали килими. На верстаті виготовляють сітки завширшки 3 м та завдовжки 6 м.

“У Косові дуже не вистачало сіток, щоб їх оформлювати тканинами. Рибалки почали першими в’язати сітки, потім почали плести макраме. Косівський художник Назар Гринюк у мережі дав клич та поцікавився, чи можна було б це робити на верстаті. І ми цю ідею підхопили. Я зрозуміла, що це можна робити”, — говорить викладачка.

a905e43842d1746f scaled

Маскувальні сітки в Косівському інституті почали плести в перший день війни 24 лютого. Викладачі навчального закладу закупили необхідні матеріали, щоб створити спочатку основу — рибальську сітку, каже викладач інституту Василь Перегінець. Однак, з його слів, як це зробити, ніхто не знав. Навчитися цієї справи їм допоміг переселенець із Сумщини.

“Він прийшов, показав нам, як все робити. Наші хлопці підійшли й ми почали плести. І зараз дійшли до професійного рівня”, — розповів Василь Перегінець.

Загалом у Косівському інституті виготовили 150 м² маскувальних сіток. До виробництва долучаються всі небайдужі — приносять одяг і тканину, ріжуть смужки чи плетуть сітку. Заступниця директора інституту прикладного та декоративного мистецтва Вікторія Дутка розповіла, що зараз найбільше волонтерам потрібен поліпропіленовий аграрний шпагат та камуфляжні тканини.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено