Івано-Франківськ

Розвінчуємо російські фейки: про польського командувача, дощову воду та Холодний яр

Поки путінські ракети намагаються вразити українців фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити українців морально.

censornet news 528

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Вадим Міський, програмний директор ГО “Детектор медіа” розвінчує найбільш поширені фейки РФ за добу, повідомляє Суспільне, пише ПІК.

Фейк про нашу 93-ю бригаду “Холодний Яр”

Російські ЗМІ поширили фейк, що військові 93-ї бригади “Холодний Яр” відмовляються продовжувати службу та боротися з російськими військовими.

Ці новини поширювали з посиланням на телеграм-канал під назвою “HolоdniyYаr”. Насправді 93-я бригада “Холодний Яр” не має телеграм-каналу — його не створювали через російське походження соцмережі. Натомість слідкувати за новини бригади можна на їх фейсбук-сторінці.

Представники 93-ї бригади зазначили, що телеграм-канал “HolоdniyYаr” створили росіяни, щоб намагатися деморалізувати військовослужбовців бригади та їхніх сім’ї, а також проводити інформаційно-психологічні операцій проти Збройних Сил України.

Фейк. Командувач Збройних Сил Польщі наказав готуватися до наступу на Львівщину та Волинь

Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали не вперше поширюють фейк про нібито плани Польщі “захопити західні області України».

Цього разу російські пропагандисти разом з цією тезою ширили документ із начебто наказом генерального командувача Збройних Сил Польщі генерала Ярослава Міка, який буцімто передбачав, що “до особового складу певних підрозділів треба донести інформацію про готовність взяти під контроль стратегічні об’єкти двох українських областей — Львівської та Волинської”.

Проєкт “Без брехні” пише, що Головне розвідувальне управління України одразу констатувало, що це фальсифікація. Фактчекери зазначають, що в документі йде мова про існуючу 6-ту повітряно-десантну бригаду імені бригадного генерала Станіслава Франтішека Сосабовського.

Маніпуляція. Німці начебто мають збирати дощову воду для унітазів 

Цю маніпулятивну тезу поширюють у соцмережах разом з частиною матеріалу німецького видання Redaktions Netzwerk Deutschland (RND). Це не перша спроба російської пропаганди показати, що антиросійські санкції б’ють по країнах, які їх запроваджують санкції, начебто більше, ніж по самій РФ.

Насправді, як зазначає StopFake, в оригінальному матеріалі видання розповідає про способи економії фінансів, зокрема, перераховують способи економії води через зростання в країні інфляції.  Детальніше

Про інші файки та маніпуляції читайте тут.

Суспільне радить:

Довіряти треба лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення — у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта у фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в чиємусь ютубі — зупиніться, перш ніж поширити та розповісти родичам чи сусідам…

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено