Івано-Франківськ

У Галичі презентували інтерактивну виставку “На зламі” (ФОТО)

«На зламі» створена для осмислення теми війни в Україні, впливу збройного конфлікту на цивільне населення.

3 2

У Галичі біля стін Старостинського замку відбулась презентація інтерактивної виставки «На зламі», яка переповідає про зміни в житті цивільного населення внаслідок російсько-української війни.

Свого часу вона стосувалася війни на Донбасі, бо започаткована була у 2019 році. Із цього року вона має ширший ареал, бо у війні не Донбас, а весь схід, північ та південь України, про це ПІК інформує Іван Драбчук.

Виставка поєднує особисті історії свідків і постраждалих з інфографікою та статистичними доказами, які показують, наскільки глибокі зміни відбулись у структурі суспільства на сході України, внутрішньо переміщених осіб з 2014 року і дотепер.

2 3

«На зламі» – це дослідницький проект правозахисної коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».

До неї входять документатори шести громадських організацій, які ще з 2015 року над ним працювали. Кожен показ виставки передбачає дискусії щодо умов відновлення миру на Сході України та широкого кола інших гострих проблем пов’язаних із конфліктом.

За ці роки організатори назбирали величезний масив свідчень від цивільного населення про різні аспекти війни, її вплив на суспільство, проаналізували та узагальнили їх і тепер презентують у 13 тематичних стендах із інтерактивними засобами.

Експозиція називається «На зламі», бо чітко фіксує життя людей «до» і «після», війни. Ключові її теми – людський страх, роз’єднання сімей, атомізація, ворожнеча, невизначеність, розпач, проблеми переселенців, страхіття, які пережили бранці в полоні, сексуальне і гендерне насильство під час утримання у в’язницях.

1 2

Участь у презентації виставки в Галичі взяли представники двох конфесій міста -УГКЦ Володимир Кузюк та УПУ – Євген Стасюк. Також перед присутніми виступили міський голова Галича Олег Кантор і генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Олійник. Представляли виставку для присутніх, серед яких були не тільки галичани, але й гості нашого міста, голова ГО «Молода Просвіта Прикарпаття Євгенія Бардюк та одна із її організаторів Надія Нестеренко із Києва, яка зараз тимчасово проживає на Закарпатті.

Присутні на пропозицію Олега Кантора вшанували загиблих захисників та захисниць України хвилиною мовчання.

Цікаво, що раніше стенди виставлялися для огляду в музеях та бібліотеках. Галич чи єдине місто, яке виставку організувало під відкритим небо. Діятиме вона до 8 липня, то ж запрошуємо усіх бажаючих її оглянути. 

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено