Івано-Франківськ

Франківський драмтеатр презентує нову версію вистави “Шаріка, або Кохання січового стрільця”

Ця сценічна версія «Шаріки» 2022 року – цілком нова робота. Незмінною є лише фабула.

d95470a1 0d78 4431 a907 5e6830e8ed23

23 червня Івано-Франківський драмтеатр провів пресконференцію та презентував прем’єру мюзиклу “Шаріка, або Кохання січового стрільця”.

“Шаріка” – це романтична, сповнена гумору і безкомпромісного патріотизму історія кохання січового стрільця Степана Балинського до мадярської дівчини, яка не одразу розуміє, чому вона так любить українське слово.

Оперету “Шаріка…” написав Ярослав Барнич, ще 88 років тому, спираючись на спогади власного життя. Франківський драмтеатр покаже нове прочитання оперети.

“З кожного слова, з кожної ноти Барнича відчутна його надзвичайно сильна любов до України. Нова «Шаріка» виникла через теперішні події в державі. Вона наводить певну справедливість у геополітичних розкладах, а також є дуже життєствердною”, – розповідає генеральний директор Франківського драмтеатру і режисер Ростислав Держипільський Держипільський.

У часи Другої світової війни у міському театрі Станіславова відбулася прем’єра “Шаріки”, написаної 1934, через п’ять років, як Барнич переїхав до міста. Тоді, 1943 році, гестапівці арештували 27 патріотів-оунівців, які були на прем’єрі, а через три дні розстріляли їх на вулиці Страчених.

17 листопада 2018 року актори Франківського драмтеатру у приміщенні філармонії, де у 1944 році діяв міський театр, в якому відбулася “розстріляна” або “кривава” “Шаріка”, провели історичну реконструкцію до 75-ї річниці розстрілу патріотів: ушанували героїв біля пам’ятника за участі громадськості міста, а відтак повернулися до зали та зіграли виставу до фіналу.

У 2014 році, коли розпочалася новітня російсько-українська війна, режисер Ростислав Держипільський поставив “Шаріку”.

“Сьогодні, через вісім років, коли триває повномасштабне вторгнення росії в Україну, театр повертає глядачам патріотичну історію про січового стрільця, про втрачену українську ідентичність і шанс її віднайти”, – зазначають у театрі.

Ця сценічна версія «Шаріки» 2022 року – цілком нова робота, де є знакові й суголосі часові режисерські акценти та сценографічні знахідки, нові сенси. Незмінною є лише фабула.

289549530 3155712251412305 619322996654979695 n scaled

У виставі задіяний зірковий склад Франківського драмтеатру. Головні ролі Шаріки та Степана Балинського виконають виконають Інна Бевза та Олег Панас.

Роль тітки Шаріки виконає заслужена артистка України Ірма Вітовська, а батька Шаріки зіграє заслужений артист України Олексій ГнатковськийІван Бліндар – Клим Гусак, джура Степана Балинського, Ольга Комановська – Марішка, служниця в домі Деркача, Роман Луцький – барон Ляйош Верецькі, полковник гусарів. Хореограф – постановник – Дмитро Лека.

Прем’єра відбудеться 26 червня та 10 липня о 18:00.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено