Івано-Франківськ

Коли в Україні зовсім зникнуть черги на АЗС та впадуть ціни на паливо

Україна поступово насичує ринок пального - спочатку це відчувають західні області, а потім - східні.

9fc5655a d84df3aa2db86d93302a9b250d5b639d scaled

Ситуація на ринку пального суттєво покращується. Але все ще можна побачити черги та відсутність бензину чи дизелю на АЗС, повідомляє Автотема, пише ПІК.

Коли зникне дефіцит

34dccecd f1e7bf73969972126f35c3a4383b2d3d scaled

Перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко в ефірі телемарафону повідомила, що обсяг імпорту у червні виріс в 10 разів ( до 600 тисяч тонн),  порівняно з обсягами, які Україна імпортувала у березні цього року.

Україна поступово насичує ринок пального. Спочатку це відчувають західні області, а вже потім східні. За словами Свириденко, на Заході вже майже відсутні черги на АЗС, а ринок – повністю насичений. Наразі працюють над тим, щоб досягти такого рівня запасів і на Сході України.

Що буде з цінами

Щоб розв’язати проблему дефіциту, потрібно і надалі збільшувати обсяги імпорту. Як пояснює міністерка, це впливатиме на ціни. Річ у тім, що уряд зараз не регулює ціни на пальне. І як тільки пропозиція задовільнятиме попит, тоді й ціни можуть врегулюватися.

Це вже сталося з газом, який подешевшав на 2 гривні. Якщо Україна такими ж темпами продовжить насичувати ринок дизелем та бензином, як це робить останні 3 місяці, то й на ці види пального ціна впаде, переконана Свириденко.

«Я хочу нагадати, що ми, на жаль, перебуваємо в стані війни. У нас Кременчуцьке НПЗ не функціонує. Звичайно, що ми повністю зараз залежні від імпортованого ресурсу. Як тільки ми зможемо в повній мірі наситити ринок, розуміючи нашу пріоритетність, у нас тоді вже й зникнуть ці черги, запрацюють всі АЗС», – сказала міністерка.

  • Вона також нагадала, за якою пріоритетність забезпечують пальним в Україні:
  • В першу чергу пальне йде на потреби ЗСУ та всього блоку оборони.
  • Далі виділяють пальне, щоб забезпечити роботу комунальних служб.
  • Після цього у списку пріоритетності стоять аграрії.
  • Відповідно останніми у списку пріоритетності є звичайні покупці, які заправляються на АЗС.

Міністерка наголосила, що потрібно розуміти важливість цієї пріоритетності і того, що уряд робить все можливе адміністративними методами, щоб подолати дефіцит в умовах війни.

Нагадаємо, що 30 червня різко подешевшав автомобільний газ. Середня ціна за добу подешевшала на 71 копійку до 41,05 гривні за літр. А такі мережі АЗС як ОККО чи WOG опустили ціни одразу на 2 гривні за літр.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено