Івано-Франківськ

У Франківську експерти обговорили функціонування ринку новобудов в умовах війни (ФОТО, ВІДЕО)

В четвер, 28 липня, Асоціація фахівців з нерухомості (рієлторів) України за підтримки Конфедерації будівельників України провела в Івано-Франківську відкриту пресконференцію.

photo 2022 07 28 13 25 14 scaled

Під час зустрічі із місцевий ЗМІ учасники заходу, зокрема, обговорили питання функціонування ринку новобудов в Україні в цілому та в західному регіоні зокрема в умовах воєнного стану,  повідомляє ПІК.

Пропонуємо вашій увазі відеотрансляція заходу: 

Фахівці Асоціації разом з експертами з суміжних галузей надали актуальну статистичну та аналітичну інформацію про ринок новобудов, попит та пропозицію, а також актуальні ціни на ринку.

«Ринок нерухомості зустрів війну достойно. Паніки не було, це факт. Це відчувається у центральних регіонах, зокрема в Києві, Одесі, тощо. Ринок працює, динаміка йде позитивна. І ринок нерухомості яскраво показу сиуацію, ми витримуємо це достойно. Коли є така віра в тилу, тоді буде перемога й на фронті», – розповів під час заходу Юрій Піта, Президент Асоціації фахівців з нерухомості України.

photo 2022 07 28 13 25 18 scaled

За його словами, попит частково знизився, але в порівняні з травнем, він відновлюється. Ринок нерухомості працює. На великій кількості майданчиків будівництв поступово відновлюється в динаміці, зі знаком процю. Але потрібна державна підтримка, на рівні місцевої влади. Це буде хороша співпраця на рівні нерухомості.

photo 2022 07 28 13 25 14 2 scaled

Микола Вітенко, заступник міського голови Івано-Франківська, відзначив, що захід дуже потрібний, адже стрімко змінюється законодавство, містобудівні норми, тощо.

«По осанніх сесіях ми бачимо, щодо оренди земельних ділянок, темпи не змінилися. Щодо темпів будівництв, починаючи з червня місяця мають зрости. Співпрацю із забудіниками йде постійно», – наголосив Вітенко.

photo 2022 07 28 13 25 14 3 scaled

photo 2022 07 28 13 25 15 scaled

«Дуже важливо, що в нас відбуваєтся такий спільний захід. Наша спільна комунікація – це запорука успіху. Важливо, що міська рада підтримує такі заходи. Якщо ринок нерухомості живий, є позитивна динаміка – місто справді розвивається. В нас є хороша спільнота агентів з нерухомості, які надають якісний сервів. Це дуже важливо, адже агенти бачать ситуацію на ринку ширше, бачать тенденції», – наголосив Віктор Фурдіяка, голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України.

photo 2022 07 28 13 25 15 3 scaled

photo 2022 07 28 13 25 16 3 scaled

Окрім того, експерти поділилися інформацією про нововведення в законодавстві, яке регулює питання щодо отримання дозвільної документації в будівництві.

photo 2022 07 28 13 25 18 2 scaled

«З початку військових дій ситуація щодо ринку будівництва в місті була досить  погана. Але на сьогодніщній день будництво як в місті, так й області відновлюється, зокрема на 70%. Щодо нових норм будівництва, то вони озвучені, але ще не запроваджені. Ми ще не маємо точних норм, але сподіваємось, що до листопада місяця вони будуть затверджені», – акцентувала увагу Ірина Орловська, представник Конфедерації будівельників України в Івано-Франківській області.

photo 2022 07 28 13 25 16 2 scaled

На зустрічі також обговорили питання розвитку регіону, релокації бізнесу та його можливостей в нових реаліях.

photo 2022 07 28 13 25 17 2 scaled

  • Думка експерта

Ірина КОВАЛЬЧУК – рієлторка та співзасновниця агенції нерухомості «Марс», є членкинею Асоціації рієлторів Івано-Франківська:

“Івано-Франківськ входить до ТОП-3 міст України щодо інвестиційної привабливості у сфері новобудов та нерухомості. Згідно з аналітикою, 80 відсотків забудівників відновили свою роботу. І це дійсно видно, коли їдеш містом.

Щодо цін на новобудови, то  вони зросли. І це логічно, адже зросли ціни на будівельні матеріали. З тою метою, щоб забудівник зміг виконати свої зобов’язання, ціна виросла. Особисто моя думка – ціни на новобудови будуть й надалі зростати. Тобто якщо зараз ви вагаєтеся, чи інвестувати в новобудови в Івано-Франківську, дам наступні рекомендації:

Якщо у вас є збереження в гривнях – так, обов’язково купляти житло. Тобто, якщо ви шукаєте житло в Івано-Франківську – варто купляти вже, адже ціна буде тільки зростати. Важливий момент – потрібно уважно читати договір із забудівником. І найкраще тут звернуться до спеціалістів. Чому? Адже той, хто крутиться у цій сфері 24/7, знає усі секрети, інсайдерську інформацію по забудівниках, хто-коли затягує старт будівництва, або хто з ким судиться тощо. Зараз це надзвичайно важливо.

Тому, навіть якщо ви й знайшли квартиру в новобудові, рекомендую взяти на супровід юриста чи рієлтора”.

photo 2022 07 28 13 25 18 3 scaled

До слова, стало відомо, чи подорожчали квартири в новобудовах Івано-Франківська.

Читайте також на ПІК: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено