Івано-Франківськ

Леонід Кучма оцінив ризик застосування Росією стратегічної та тактичної ядерної зброї

Погрози ядерною зброєю - це завжди серйозно.

da56b58f 1cf8a894bb6c7da12123ddd7a5cdb37c scaled

Експрезидент України Леонід Кучма в інтерв’ю BBC розповів про погрози російських чиновників ядерною зброєю, пише ПІК.

Леоніда Кучму запитали, наскільки серйозні, на його погляд, погрози російських чиновників про ядерний удар?

“Погрози ядерною зброєю – це завжди серйозно. Можете повірити мені як людині, яка пів життя присвятила ракетним розробкам. Ядерна зброя – така річ, що все, що її стосується, це завжди серйозно. Думаю, ви мали на увазі не так серйозність, як реальність цих погроз”,- каже Кучма.

При цьому він зазначив, що стосовно конкретного прогнозу – виключає застосування російського стратегічного потенціалу.

“Не вірю у це абсолютно. До стратегічної ядерної зброї держава може вдатися лише або при наявності реальної загрози самому своєму існуванню, або ж у відповідь на вже завданий удар, як таку собі “відплату з того світу”. Використати таку зброю Росія може лише проти США, такі вже особливості розміщення та націлювання міжконтинентальних ракет. Але ж Путін, що б він не розказував, прекрасно знає, що США йому не загрожують та першими не вдарять. Застосування стратегічної ядерної зброї означає автоматичне отримання удару у відповідь та гарантовану загибель – є навіть такий термін у геополітиці “гарантоване взаємне знищення”. Путін не самогубця”, – розповідає Леонід Кучма.

Ядерна зброя Росії - чи може його Путін застосувати проти України — УНІАН

Прокоментував другий Президент України й використання тактичної зброї.

“Що ж до тактичної ядерної зброї, то тут, на жаль, ситуація складніша. Цієї небезпеки я б не виключав. Річ у тім, що без’ядерна Україна не здатна відповісти Росії адекватно. А саме відчуття безкарності вже більш ніж десять років є головним двигуном дій Путіна. Якщо стан речей на фронті буде загрожувати – ні, не існуванню чи безпеці Росії, а виключно політичним позиціям Путіна та стабільності його режиму, – то Кремль може застосувати тактичну ядерну зброю”, – наголосив Кучма.

Чи можна цьому запобігти?

“Сподіваюся, так. Ми зупинити Путіна тут не можемо. Але наші західні союзники, думаю, можуть. Я вже говорив, що превентивне оголошення санкцій могло стати чинником стримування Росії від вторгнення. Я впевнений, що чітке попередження Путіна з боку, наприклад, Сполучених Штатів, про військову відповідь на застосування ядерної зброї проти неядерної України також цілком здатне зупинити його. І я не виключаю, що по прямих каналах зв’язку таке попередження вже було зроблене. Тому, що ставка аж надто висока. Ланцюгову реакцію неможливо зупинити не лише у бомбі, а і в ескалації, що вийшла з-під контролю. Всі кажуть, що після вторгнення Росії світ вже не буде таким, як був. Так от, після застосування ядерної зброї його може не бути зовсім”, – ділиться думками другий президент.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено