Івано-Франківськ

Ретро: 359 років тому Ян Казимир затвердив надання Станіславову магдебурзького права та герба

Документ надавав новозакладеному поселенню під назвою Станіславів магдебурзьке право, зокрема, містив інформацію про межі поселення, привілеї міщанам, час проведення ярмарків.

Bacciarelli   Jan Kazimierz

14 серпня 1663 року польський король Ян Казимир юридично підтвердив надання місту Станіславу магдебурзького права і затвердив герб міста у вигляді відчиненої брами із трьома вежами та хрестом “Пилявою” (знаком Потоцьких) у створі воріт.

Відтак, монарх підтвердив і розширив права, надані Потоцьким. Зокрема, у цьому привілеї було написано:

Коли він (Андрій Потоцький – авт.) таким чином виявив своє бажання, а водночас щиро просив, щоб переданому йому в спадок місту Станиславову, названому йменням його сина, на границі Валахії та Русі на Галицькій землі заснованому, видані були маґдебурзьке право та інші привілеї на зразок інших міст королівства, щоб ми ними опікувались та наділяли щирою грошовою допомогою”.

stanyslavivska forteczya

Ось монарх люб’язно дарував мешканцям герб міста. Пропонуємо уривок із королівського привілею:

“Окрім того, надаємо згаданому містові герб: браму з трьома вежами, а в отворі брами – знак найдавнішого роду шляхетського – напівтроїстий хрест «Пилява». Його рисунок чітко та виразно виконав маляр посередині цього нашого диплома. Герб цей маєте завжди вживати як тепер, так і в майбутньому, мати його на своїх печатках, витискати на всіх документах таємних і гласних, які видаватимуть урядовці цього міста, також у судових процесах і вироках, як також усі листи мають бути ним опечатані та затверджені”.

565 11 33

Майже два століття диплом зберігався у родинному архівосховищі в палаці Потоцьких, а потім був переданий в архів магістрату. Проте оригінал привілею із зображенням першого герба міста не дійшов до цього часу. Копія привілею, яку також затверджував король, зберігалась у державних сховищах. Зараз вона зберігається у відділі рукописів Ягеллонської бібліотеки Кракова (№ 972. — Арк. 183 зв).

Герб Станиславова, наданий у 1663, виглядав так: 

“У польському щиті — на пагорбі ренесансна оборонна міська брама, завершена дев’ятьма зубцями. Обабіч від її відкритих воріт — півкруглі башти, побудовані з блоків тесаного каменю. Над брамою — дві бійниці (або отвори для ланцюга, що опускав і піднімав міст через рів), у півциркульній арці з архівольтом — родинний герб Потоцьких Пилява. Позаду брами — три вежі, кожна з яких мала по три бланки (зубці) і п’ять видовжених вікон або бійниць”.

Andrzej Potocki 3 scaled

Наданий королем у 1663, герб видозмінювався перезатверджувався не менше п’яти разів: у 1790, близько 189719381986 і 1995Відповідно до цих видозмін у міській геральдиці Станиславова можна виділити 5 періодів, кожен з яких розпочинається узаконенням міського герба органами самоврядування і тривав до ухвалення нового символу. 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено