Івано-Франківськ

“Приходьте після війни”: у яких регіонах України влада “сховалась у кущі”

Місцеві ради приховують свої рішення, прикриваючись війною та… "ковідом".

Стало відомо, у яких регіонах України влада не оприлюднює прийняті рішення та не відповідає на запити. У Тернопільській облраді склалася унікальна ситуація. Тут не відповідають навіть на інформаційні запити. Для порівняння, попри зруйновану будівлю, сайт Миколаївської облради майже максимально наповнений інформацією щодо сесійної роботи та засідань комісій, а апарат вчасно надав відповідь на запит.

Найбільш відкритими для громадян є ради на заході України. Рух ЧЕСНО за пів року війни дослідив, які ради запровадили “локдаун демократії”, а які працюють найбільш прозоро, пише ПІК.

З-поміж рад в обласних центрах найбільш відкритими є Чернівецька міськрада, яку очолює представник місцевої політичної партії “Єдина альтернатива” Роман Клічук. Найгірші показники у Івано-Франківська, міський голова якого Руслан Марцінків представляє “Свободу”, та Запоріжжі. Це при тому, що Запоріжжя дуже близько до передової, а франківська рада працює в умовах відносної безпеки. Рада столиці при цьому відкрита лише наполовину.

10 scaled

Що стосується облрад, то тут, на противагу Івано-Франківській міськраді , облрада вийшла на перше місце і розділила його з облрадою Львова. Львівську облраду очолює представниця ЄС Ірина Гримак, а Івано-Франківську облраду — “свободівець” Олександр Сич.

Найбільш закритою є рада Чернігівської області. Що стосується Київської облради та Харківської облради, то вони надали відповідь лише через місяць після запиту і вже на етапі, коли аналіз було зроблено. Облради Полтавщини, Харківщини, Тернопільщини, Одещини досі ігнорують запити ЧЕСНО. Чернівецька рада повідомила, що у неї проблеми із сервером.

11 scaled

Дані про відкритість на сесійних засіданнях:

vidkrytist rad 01 4 scaled

vidkrytist rad 03 scaled

JnjUh8qVh46W2guhdsJY0IAel bCP5P3OsPzdpYDWrzlQB4cQgd8eGANnWbABQ4bfWROIqYh9jg3U9jsly4LZi9O8i6ZMHxplcnR9Wrsa2r0epx1V8FrO8 HmZoKcdYWQavLwhMcvgKmtUHO6qjVQSw

vidkrytist rad 04 scaled

Отож, як же виглядає топ-5 обласних рад за відкритістю?

  • На першому місці Львівська та Івано-Франківська області.
  • Почесне друге посіла Миколаївська область.
  • Третє розділили Закарпатська та Вінницька області.
  • На четвертому — Сумська та Харківська області.
  • І п’яте — Волинська, Рівненська та Житомирська обласні ради.

ТОП-5 міських рад за відкритістю:

  • Перше місце у рейтингу міськрад зайняли Чернівці.
  • Друге між собою розділили Тернопіль, Львів, Луцьк та Рівне.
  • На третьому розташувався Житомир.
  • На четвертому — Дніпро.
  • І закривають топ Ужгород та Кропивницький.
  • Цікаво, що Дніпро, який знаходиться відносно близько до лінії фронту, набрало 9 балів з 11, а Івано-Франківськ, який на заході України, всього 1,5.

Отже, за пів року повномасштабної війни низка рад невиправдано обмежила доступ громадян до інформації та даних, які мають бути публічними. Відкритість у роботі рад та відкриті дані — це те, за що останні кілька десятиліть веде боротьбу суспільство, і те, що відрізняє Україну від сусідньої Росії. 

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено